Transportatorii au băgat spaima în Guvern: Tarifele RCA, înghețate șase luni

Guvernul a fost de acord cu modificarea proiectului de Ordonanţă de Urgenţă publicat recent de Ministerul Finanţelor, acceptând să îngheţe tarifele asigurărilor auto obligatorii (RCA) timp de şase luni, a anunţat premierul Dacian Cioloş, în debutul şedinţei de Guvern de miercuri. Transportatorii au renunţat astfel la protestul anunţat pentru joi, 15 septembrie. „Astăzi aveam pe ordinea de zi o ordonanță de urgență cu referire la regimul asigurarilor auto obligatorii (RCA). Sunt discuții care trenează pe acest subiect de la începutul anului. O situație care nu a fost creată de Guvern și care nu depinde de Guvern. ASF are responsabilitatea de a supraveghea instituțiile de asigurări obligatorii. Acolo ar fi trebuit luate măsuri pentru a se evita situația în care am ajuns acum. După mai multe discuții am ajuns la concluzia că soluția cea mai bună și cea mai rapidă pentru a rezolva această problemă este o propunere de OUG care include foarte multe dintre propunerile făcute de transportatori. În momentul de față, este responsabilitatea Guvernului sp adopte acest proiect de OUG pentru a evita blocarea drumurile în România”, a declarat premierul Dacian Cioloş.
Şeful Executivului a mai precizat că, pentru a rezolva problema pe termen scurt, OUG referitoare la RCA va prevedea înghețarea prețurile primelor de asigurări obligatorii pentru o perioadă de 6 luni. „Pe baza Ordonanței, în termen de 30 de zile, ASF va trebui să vină cu un calcul al costului mediu pentru diferitele categorii de asigurări, care să fie prețul de referință pentru asigurări pe următoarele șase luni, prețul de referință la nivelul căruia să fie înghețat nivelul prețului pe care îl vor plăti asiguratorii, în ideea ca în aceste șase luni să avem tot acest sistem de urmărire a prețurilor pus la punct, cu aceste calcule ale prețului de referință, care să fie făcute publice și care să constituie, într-adevăr, o referință pentru cei care fac asigurări, dar și pentru clienți”, a explicat Dacian Cioloş.
El a spus că nemulţumirile transportatorilor au fost generate de lipsa de transparenţă şi claritate în domeniul asigurărilor, precum şi de falimentul unor companii din domeniu. ”Vrem să rezolvăm problema şi să dăm cadrul juridic pentru ASF ca să poată să facă acest lucru. În proiect sunt prevăzute lucruri care duc la mai multă transparenţă şi claritate privind modul de calculare a acestor prime, iar poliţele pot fi încheiate şi pe o lună, contractul RCA poate fi suspendat pe durată cât vehiculul este imobilizat, există şi posibilitatea de a asigura compensarea directă”, a menţionat Cioloş câteva din modificările propuse. Lor li se adaugă şi obligativitatea ca asiguratorii să precizeze, la solicitarea asiguratului, modul de calcul al poliţei, iar asiguratorii vor plăti penalităţi dacă întârzie plata la termen a depăgubirii.
Premierul s-a arătat încrezător că, prin adoptarea Ordonanței în ședința de miercuri, transportatorii vor renunța la proteste. „Sperăm ca prin acest proiect de ordonanță să evităm protestele, pe de o parte, și, pe de altă parte, să creăm cadrul normativ imediat pentru ca aceste probleme să fie rezolvate atât pe termen scurt prin această plafonare-înghețare a prețurilor de referință, dar și pe termen mediu, pe termen lung dând un nou cadru normativ care să asigure mai multă claritate, mai multă transparență și mai multă echitate în modul în care se calculează aceste prime care sunt obligatorii”, a conchis Dacian Cioloș.

One Thought to “Transportatorii au băgat spaima în Guvern: Tarifele RCA, înghețate șase luni”

  1. Tăunu

    Bun, bun, am înţeles, îngheţare, îngheţare da, până acum cea au făcut porcii ăia de la ASF? Evident, în afară de faptul că au încasat salarii faraonice, iată de ce nu e bună democraţia la români !

Leave a Comment