Top 10 cele mai mari (nesimţite) pensii speciale

Aproape 10.000 de civili din ţara noastră au încasat, la finele lunii septembrie, pensii speciale, conform datelor oficiale. Cea mai mare dintre acestea a fost încasată de un magistrat pensionar: peste 78.500 de lei brut lunar. Dacă nu ar fi beneficiat de un astfel de venit, acesta ar fi primit de 15 ori mai puţin, luând în calcul contribuţia sa la fondul de pensii, conform datelor Casei Naţionale de Pensii.

Top 10 cele mai mari (nesimţite) pensii speciale

• Pensii speciale pentru magistraţi

Magistraţii pensionari cu cele mai mari zece pensii din ţara noastră încasează între 41.821 de lei şi 78.634 de lei brut lunar. Şapte dintre aceştia ar trebui să încaseze 0 lei la pensie, în baza contributivităţii, arată datele citate.

Cea mai mare pensie civilă din România este încasată de un magistrat pensionar. Acesta a primit în luna septembrie pensie de serviciu brută de peste 78.634 de lei, deşi ar fi trebuit să încaseze, în baza contribuţiei plătite la sistemul asigurărilor sociale pe parcursul carierei, 5.205 de lei. Diferenţa dintre cât a primit şi cât ar fi trebuit să încaseze, în funcţie de contributivitate, adică peste 70.000 de lei brut, a fost plătită de la Bugetul de Stat.

În topul magistraţilor cu cele mai mari 10 pensii avem şapte persoane cu pensii cuprinse între 41.000 de lei brut şi circa 79.000 de lei brut lunar, cărora li s-ar fi cuvenit 0 lei la pensie, după cât au cotizat la sistemul asigurărilor sociale pe parcursul carierei.

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor prevede că magistraţii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţie se pot pensiona la cerere şi pot primi, la împlinirea vârstei de 60 de ani, o pensie de serviciu în valoare de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar (după caz) şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

• Pensii speciale pentru funcţionari publici parlamentari

Cele mai mari 10 pensii încasate de funcţionarii publici parlamentari sunt cuprinse între 11.795 de lei şi aproape 20.000 de lei brut lunar. Patru funcţionari parlamentari pensionaţi iau lunar pensie mai mare de 10.000 de lei brut, cu toate că ar fi trebuit să beneficieze de 0 lei la pensie în funcţie de contribuţia plătită la sistemul asigurărilor sociale. Funcţionarul parlamentar cu cea mai mare pensie din ţara noastră ia aproape 20.000 de lei brut lunar, deşi i s-ar fi cuvenit 0 lei la pensie în funcţie de cât a contribuit la sistemul asigurărilor sociale de stat. A doua cea mai mare pensie de funcţionar parlamentar depăşeşte 15.000 de lei brut lunar şi este plătită integral tot de la Bugetul de Stat.

La împlinirea vârstei standard de pensionare din sistemul public de pensii, funcţionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puţin 14 ani în structurile Parlamentului, beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării. Funcţionarii publici parlamentari beneficiază de pensii de serviciu în baza Legii nr. 215 din 21 iulie 2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 7 din 2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, dar şi a Normelor cu privire la stabilirea pensiei de serviciu prevăzute de Legea nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, din 25 august 2015.

• Pensii speciale pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţie

Cele mai mari 10 pensii ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţie variază între 32.865 de lei şi 41.478 de lei brut lunar. Cea mai mare pensie încasată de personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţie depăşeşte 41.000 de lei brut lunar. Pensionarul ar fi meritat circa 8.728 de lei brut lunar la pensie, în funcţie de cât a contribuit la sistemul asigurărilor sociale.

Personalul aeronautic civil navigant profesionist beneficiază de pensie de serviciu, potrivit categoriei profesionale din care face parte, dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii de pensionare: piloţi, însoţitori de bord/membri ai echipajului de cabină cu licenţă/atestat de membru al echipajului de cabină, paraşutişti şi personalul de inspecţie în zbor, care au vârsta de minimum 50 de ani şi au realizat o vechime de cel puţin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist; navigatori, mecanici şi/sau ingineri de bord naviganţi, operatori radionaviganţi, ingineri de recepţie şi control aeronave şi ingineri de recepţie şi control mijloace PNA-TC, care au vârsta de minimum 52 de ani şi au realizat o vechime de cel puţin 25 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist. Personalul aeronautic civil navigant profesionist are dreptul la o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare, în baza Legii nr. 83 din 21 aprilie 2015, a normelor de aplicare a acestei legi, dar şi a Legii nr. 71 din 28 aprilie 2016 pentru completarea şi modificarea Legii nr. 223 din 2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

• Pensii speciale pentru diplomaţi

Cele mai mari 10 pensii de serviciu încasate de diplomaţii pensionari sunt cuprinse între aproape 11.859 de lei şi 13.458 de lei brut lunar. Trei foşti diplomaţi primesc lunar peste 11.000 de lei brut la pensie, deşi ar fi meritat 0 lei în baza contributivităţii, conform informaţiilor primite de la Casa Naţională de Pensii. Diplomatul pensionar cu cea mai mare pensie din România ia lunar peste 13.000 de lei brut. I s-ar fi cuvenit circa 4.000 de lei la pensie, în funcţie de contribuţia virată la asigurările sociale. Trei foşti diplomaţi primesc lunar peste 12.000 de lei brut la pensie, deşi ar fi meritat 0 lei în baza contributivităţii.

Membrii Corpului diplomatic şi consular al României, precum şi personalul încadrat pe funcţii de execuţie specifice din administraţia centrală a MAE, toţi cu vechime de cel puţin 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe şi care au împlinit vârsta de 60 de ani, beneficiază de pensie de serviciu. Cuantumul pensiei încasate de aceştia este de 80% din baza de calcul formată din salariul de bază brut lunar, corespunzător încadrării în funcţia de execuţie deţinută în administraţia centrală, la care se adaugă indemnizaţiile şi sporurile avute în ultima lună de activitate în administraţia centrală a MAE înainte de data pensionării. Membrii Corpului diplomatic şi consular beneficiază de pensie de serviciu în baza Legii nr. 216 din 21 iulie 2015 şi a Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, din 9 decembrie 2015.

• Pensii speciale pentru personalul auxiliar de specilitate în instanţe şi parchete

Cele mai mari 10 pensii ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor pornesc de la 13.665 de lei şi depăşesc 17.500 de lei brut lunar. Patru pensionari – grefieri sau alte funcţii auxiliare de specialitate în cadrul instanţelor şi parchetelor – iau pensii mai mari de 13.000 de lei brut lunar, deşi li s-ar fi cuvenit 0 lei la pensie, în funcţie de cât au contribuit.

Personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea (format din grefieri, grefieri statisticieni, grefieri documentarişti, grefieri arhivari, grefieri registratori şi specialişti IT), personalul de specialitate criminalistică (care este format din experţi criminalişti şi asistenţi criminalişti) şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică (format din tehnicieni criminalişti şi secretari-dactilografi laborator expertize criminalistice), care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice şi al laboratoarelor interjudeţene de expertize criminalistice, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, toţi cu vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate, pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, din ultimul an anterior datei la care se depune cererea de pensionare. Personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică, care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice şi al laboratoarelor interjudeţene de expertize criminalistice, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor beneficiază de pensii de serviciu în baza Legii nr. 130 din 3 iunie 2015 pentru completarea Legii nr. 567 din 9 decembrie 2004.

• Pensii speciale pentru angajaţi ai Curţii de Conturi

Auditorul public extern al Curţii de Conturi care are cea mai mare pensie din România ia peste 18.000 brut lunar. Ar fi trebuit să încaseze 6.082 de lei brut lunar în funcţie de cât a contribuit la pensie.

Auditorii publici externi cu cel puţin 14 ani vechime în funcţie, în cadrul Curţii de Conturi au dreptul la pensie de serviciu, în valoare de 80% din media veniturilor brute lunare realizate în ultimele 12 luni de activitate, anterioare pensionării. Aceştia beneficiază de pensie de serviciu în baza Legii nr. 7 din 18 ianuarie 2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 94 din 1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi şi a Normelor cu privire la stabilirea pensiei de serviciu conform prevederilor Legii nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, aşa cum a fost modificată şi completată prin Legea nr. 7/2016 din 12 aprilie 2016.

• Concluzie

Cea mai mare pensie specială din ţara noastră este încasată de un magistrat pensionar şi depăşeşte 78.500 de lei brut lunar. Magistraţii pensionari cu cele mai mari 10 de pensii din ţara noastră încasează între 41.821 de lei şi 78.634 de lei brut lunar. Şapte dintre aceştia merită 0 lei la pensie, în baza contributivităţii. Cele mai mari 10 de pensii încasate de funcţionarii publici parlamentari sunt cuprinse între 11.795 de lei şi aproape 20.000 de lei brut lunar. Patru funcţionari parlamentari pensionaţi iau lunar pensie mai mare de 10.000 de lei brut, cu toate că ar fi meritat 0 lei la pensie, în funcţie de contribuţia plătită, pe parcursul vieţii profesionale, la sistemul asigurărilor sociale. Cele mai mari 10 de pensii ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţie sunt situate între 32.865 de lei şi 41.478 de lei brut lunar. Cele mai mari 10 de pensii de serviciu încasate de diplomaţii pensionari sunt cuprinse între aproape 11.859 de lei şi 13.458 de lei brut lunar. Trei foşti diplomaţi primesc lunar peste 11.000 de lei brut la pensie, deşi ar fi meritat 0 lei în baza contributivităţii.

Sursa: www.bursa.ro

4 Thoughts to “Top 10 cele mai mari (nesimţite) pensii speciale”

 1. Anonim

  Sa-i manance cancerul pe toti 10000 ….

 2. Anonim

  Alo, PNL? Dl Rares ruj roz? Ce dracu sa va ia ati facut, nenorocitilor, cu axeasta situatie? De ce ati.mintit? De ce mintiti? Bata va Dumnezeu sa va bata, cu tot neamul! Sa platiti prin spitale toate minciunile si mizrriile din cauza carora noi am ramas saraci si nedezvoltati. In frunte cu cel mai incompetent si hain presedinte pe care rara l a avut vreodata! Criminalilor!

 3. a

  Dar politisti??
  Aici cum stam cu topul?
  De ei nu vorbeste nimeni?

 4. Anonim

  Ăstea-s pensiile pe care ziceau că le taie liberalii. Fix – pix !

Leave a Comment