Tinerii absolvenţi îngroaşă rândurile şomerilor

Peste 50 de tineri absolvenţi ai promoţiei 2013 au înlocuit, imediat după terminarea anului şcolar, carnetul de elev cu cel de şomer. Motivul? Nu şi-au găsit un loc de muncă, iar statul oferă pentru această categorie de persoane o indemnizaţie în valoare de 250 de lei.
Şi în acest an, tinerii care îşi finalizează studiile şi nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă pot obţine o indemnizaţie de şomaj, în valoare de 250 de lei, care se acordă pe o perioadă de şase luni. Potrivit unor informaţii furnizate de Florica Breban, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj, până în prezent în evidenţele agenţiei sunt înregistraţi un număr de 56 de absolvenţi, care beneficiază de idemnizaţie de şomaj. Cei mai mulţi sunt din localitatea Şimleu Silvaniei – 24 de persoane, Jibou – 21 de persoane iar din Zalău 10 persoane, toţi fiind absolvenţi de şcoală profesională şi liceu.

Termen limită – 60 de zile de la absolvire

După cum a explicat purtătorul de cuvânt al AJOFM Sălaj, pentru a putea beneficia de această indemnizaţie de şomaj, absolvenţii care nu şi-au găsit un loc de muncă, trebuie să se înregistreze în evidenţele agenţiei cu acte care să ateste calitatea de absolvent, în termen de 60 de zile de la data absolvirii studiilor liceale, universitare sau ale masterului. Potrivit calendarului şcolar 2012 – 2013, publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale, data absolvirii pentru elevii care îşi finalizează studiile liceale este 31 mai, ceea ce înseamnă că în termen de 60 de zile, de la data precizată, absolvenţii care nu îşi găsesc de lucru trebuie să-şi depună dosarul la AJOFM Sălaj, pentru a primi indemnizaţie. Înregistrarea se face la agenţia unde este arondată localitatea de domiciliu iar dosarul trebuie să cuprindă: actul de identitate în original şi copie, certificatul de naştere original şi copie, adeverinţă medicală de la medicul de familie cu menţiunea „apt de muncă”, adeverinţă de la Administraţia Financiară în original şi copie, dar şi actul de absolvire a formei de învăţământ, tot în original şi copie. Absolvenţii care depăşesc termenul de 60 de zile nu mai pot solicita indemnizaţie.
De asemenea, cei care reuşesc să se angajeze în perioada de acordare a indemnizaţiei vor beneficia în continuare de o sumã egalã cu indemnizaþia – 250 de lei, pânã la expirarea perioadei de acordare a acesteia.

Leave a Comment