Din 1 iulie, băncile dau zilnic raportul la ANAF despre banii tăi

Un act normativ în faţa căruia părerile sunt împărţite, a intrat în vigoare vineri, 1 iulie, normativ care stipulează obligativitatea  băncilor de a transmite, zilnic, lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică ce deschid ori închid conturi, precum şi datele de identificare ale persoanelor care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise la acestea. Totodată ANAF va primi, în fiecare zi lucrătoare, o listă a persoanelor care închiriază casete de valori, precum o notificare atunci când contractul se încheie iar caseta de valori nu mai aparţine respectivului client.

Nici rulajele băneşti nu scapă de “binoclul”  Fiscului. Conform reglementărilor în vigoare, instituţiile de credit sunt obligate ca, la solicitarea ANAF să comunice, pentru fiecare titular care face subiectul solicitării, toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum şi informaţiile şi documentele privind operaţiunile derulate prin respectivele conturi. A fost necesară, fireşte, şi întocmirea şi aprobarea normelor de aplicare ale acestui act normative.

Astfel, potrivit Ordinului preşedintelui ANAF nr. 3770/2015, act normativ intrat în vigoare în prima zi a anului, prin conturi deschise se înţelege toate tipurile de conturi de care poate dispune un client, indiferent de monedă şi dacă acestea sunt deschise sau au fost deschise şi figurează închise la momentul efectuării solicitării. În primele trei luni ale anului, băncile au trimis către Fisc rapoarte simple, fiind amânat, până la implementarea normelor de aplicare, termenul de la care băncile au obligaţia de a  raporta zilnic informațiile despre conturile bancare deschise şi închise precum şi “mersul” banilor dintr-un cont în altul.

 

Alte articole

8 Thoughts to “Din 1 iulie, băncile dau zilnic raportul la ANAF despre banii tăi”

 1. […] Un act normativ în faţa căruia părerile sunt împărţite, a intrat în vigoare vineri, 1 iulie, normativ care stipulează obligativitatea băncilor de a transmite, zilnic, lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică ce deschid ori închid conturi, precum şi datele de identificare ale persoanelor citește toată știrea… […]

 2. Alfaman

  Daca imi fac plinul la masina o sa-i anunte cei de la peco pe cei de la ANAF, iar astia din urma o sa ma intrebe de unde am bani sa fac plinul de doua ori pe saptamana? Mai da-i in plm!

 3. Anonim

  Anaful a mai.comis o gafa de proportii cu asa zisa lista a rusinii. Sunt date confidentiale, date car .personal nu mi se pare normal ce pretind astia.mereu.si.mereu de.zici ca.noi, astia.oricum.saraci,suntem.pericolul. Urmează niste procese răsunătoare, fiscul sa strângă bani din timp pt despăgubiri…Deja.procesele.la.lista rusinii sunt cu sutele. Urmează si.altele.

 4. amonim

  Un mic pas spre normalitate

 5. Zau

  RO devine incet incet un fel de Coreea de Nord.

 6. Anonim

  De ce m-aş teme dacă nu am nimic de ascuns?

  1. anonymous

   „De ce m-aş teme dacă nu am nimic de ascuns?” – să te temi de controlul absolut! nu faci nici o mişcare fără să ştie cineva…intrebarea asta suna a manipulare, nu cred ca cineva poate gandi atat de putin.

 7. Adio confidentialitate bancara!

  Toti aia de au bani de ascuns o sa-si deschida conturi in alte tari, cum au facut si pana acum…

Leave a Comment