Telefoanele mobile iti pot afecta calitatea vietii! Iata ce arata studiile

Cu timpul, copiii au dat uitarii jucariile in detrimentul tehnologii iar din ce in ce mai multi adulti isi deruleaza proiectele si activitatile zilnice cu ajutorul tabletelor si telefoanelor de ultima generatie. Sa detii astfel de gadget-uri este un mare trend, iar acomodarea in societate depinde foarte mult de relatia cu tehnologia, mai ales in randul copiilor si adolescentilor. In urma mai multor cercetari pe aceasta tema, s-a descoperit ca toate aceste dispozitive iti pot afecta consistent viata sociala, emotionala si, nu in ultimul rand, sanatatea.

 

Iata in ce mod, dependenta de aceste dispozitive iti poate afecta sanatatea:

 

Dependenta de mobil

 

Telefoanele mobile reprezinta un pericol pentru oamenii care abuzeaza de ele, mai ales atunci cand nu isi dau seama de acest lucru. Cuprinsi de ritmul cotidian si de informatiile infinite care circula in mediul online, oamenii se conecteaza, in cea mai mare parte a timpului, cu ajutorul dispozitivelor smart. Acest lucru ii face sa devina anti-sociali, sa isi piarda abilitatile de comunicare si relationale si, mai mult de atat, interesul pentru activitatile benefice si cele care ajuta la o buna dezvoltare a individului. In loc de jocuri distractive, copiii pun pe lista de dorinte carcase de smartphone Huawei P9 Lite, alaturi de gadget-uri care nu stimuleaza nici pe departe inteligenta, curiozitatea si capacitatea de a acumula informatii. Precum orice alt muschi din corp, creierul uman are nevoie sa fie antrenat pentru a functiona la capacitate maxima si pentru a se dezvolta intr-un mod potrivit. In cazuri mai extreme, aceste dispozitive pot creea o dependenta severa, mai ales in radul copiilor. Aceasta poate fi tratata numai prin terapie, care poate sa dureze ani de zile, de la caz la caz.

Pierderea interesului pentru activitatile constructive

 

Oamenii, din pacate, au inlocuit multe alte activitati cu aparatele moderne, jocurile online si activitatile pe internet. Captivati de aceste lucruri, copiii si adolescentii, in procesul lor de formare si evolutie catre stadiul de adulti, evita sa mai socializeze intr-un mod sanatos si incep sa se axeze foarte mult pe un feedback online, un profil iluzoriu sau sa adopte tehnici gresite, care promit sa le asigure integrarea in societate, intr-un grup de prieteni, la scoala, etc. Foarte multi parinti aleg sa le faca cunostinta copiilor cu un smart-phone sau o tableta, inca de la varste extrem de fragede, lucru care poate deteriora, in timp, anumite simturi. Daca vrei sa ii cumperi copilului tau un dispozitiv de genul acesta, alege unul simplu, cu mai putine functii, care sa ii satisfaca curiozitatea, insa nu il incuraja sa petreaca foarte mult timp cu el in mana. In magazinul online LERATO.RO vei gasi huse cu protectie speciala, care protejeaza dispozitivul si, astfel, nu vei mai investi sume mari de bani, din cauza defectarii sau deteriorarii lui.

Tulburari de somn

 

Oamenii de stiinta din Marea Britanie demonstreaza ca pastrarea telefonului mobil in apropierea capului, atunci cand dormi, iti poate afecta intr-o mare masura calitatea somnului. Unul din principalii factori care contribuie la tulburarile de somn este, cu siguranta, lumina emisa de ecranul telefoanelor smart, care se aprind la fiecare mesaj, notificare si reactie online.

 

Cu alte cuvinte, utilizarea telefoanelor mobile, mai ales de catre copii, trebuie controlata foarte bine. Aproximatic sase miliarde de oameni folosesc, in prezent telefoanele mobile, care au acaparat mai bine de trei sferturi din populatia globului. Aceste aparate pot cauza multe afectiuni, insa, folosite intr-un mod controlat, ele pot face parte din viata ta si se arata foarte utile, in multe dintre cazuri.

 

Alte articole

Leave a Comment