Tabara in stil american pentru copiii supraponderali

Tabara in stil american pentru copiii supraponderali

Patru copii din Zalau, Cluj-Napoca si Bucuresti participa la o tabara pentru copii supraponderali, organizata pentru trei saptamani in statiunea montana Straja, din Valea Jiului. Aceasta este prima tabara de acest fel din tara, activitatile fiind programate dupa modelul american. Pe parcursul sejurului, inceput la data de 23 iulie, copiii vor fi ajutati sa ajunga la o greutate cat mai normala, sub indrumarea unor specialisti in sport, un medic nutritionist, un psiholog si un actor responsabil pentru crearea unei stari de buna dispozitie in randurile participantilor.

Organizator in cadrul Complexului Platoul Soarelui din statiunea Straja, Viorica Romosanu, ne-a declarat ca aceasta nu este o tabara strict pentru tratarea copiilor suferinzi de obezitate, ci mai mult una de aventura si distractie prin activitati care sa duca la scaderea in greutate pe nesimtite a celor inscrisi. Acesta este primul an in care organizam o astfel de tabara pentru copii obezi. Sejurul, care dureaza trei saptamani, se adreseaza copiilor intre 7 si 18 ani. Din pacate, doar din luna iunie am prezentat oferta pentru inscrieri la aceasta tabara, astfel incat avem pentru acest sezon doar patru inscrisi. Copiii care au venit in tabara au fost recomandati de medicii scolari care au constatat ca micutii duc un stil de viata nesanatos, cu foarte mult timp petrecut in fata calculatorului si cu preferinte spre hrana gen fast-food, a declarat Viorica Romosanu.

Pe parcursul celor trei saptamani de activitate, pana pe 13 august, copiii vor imbina activitatile recreative specifice unei tabere cu drumetiile, sportul, distractia intr-un parc de aventura, jocurile diverse, toate fiind menite sa consume din excedentul de calorii. In paralel, un medic nutritionist-diabetolog va controla necesarul caloric al fiecarei mese si-i va invata pe cei mici cum pot sa-si pregateasca singuri mici gustari sanatoase, atunci cand se vor intoarce acasa. De asemenea, un actor se ocupa de programul distractiv al tinerilor, iar un psiholog discuta cu acestia diverse probleme pe teme comune, de la cele de moda, pana la efectul reclamelor in viata de zi cu zi. Copiii au la dispozitie trei mese principale si doua sau trei gustari pe zi, astfel incat sa le fie asigurat necesarul de elemente nutritive, dar sa nu fie depasit un anumit numar de calorii, astfel incat la sfarsitul stagiului de trei saptamani sa se vada o scadere in greutate, a precizat reprezentantul compexului mentionat anterior.

In privinta costurilor, inscrierile pentru aceasta tabara nu sunt foarte accesibile, insa raportat la perioada in care se desfasoara se situeaza sub media taberelor de vara. Pentru un sejur, costurile se ridica la 3.000 de lei, respectiv 1.000 de lei pentru o saptamana, ceea ce reprezinta costul pentru o tabara normala. Trebuie insa tinut seama ca aceasta tabara este una educativa si pentru sanatatea copiilor. Avem specialisti care se ocupa de cei inscrisi. Mai mult, dup incheierea taberei, vom tine legatura cu parintii celor inscrisi, le vom prezenta programe de sanatate si vom purta discutii pe teme legate de sanatatea copiilor, ne-a spus Viorica Romosanu.

In ultima saptamana de tabara va fi organizata o excursie la poalele Retezatului, in zona Campusel, unde copiii vor merge cu cortul, vor participa la partide de pescuit, vor vizita mai multe pesteri si vor invata tehnici de supravietuire in natura. Toate au ca scop determinarea tinerilor sa-si schimbe stilul de viata, sa devina persoane active, scopul final fiind scaderea in greutate.

Dupa cum ne-a spus Viorica Romosanu, acesta este un proiect pilot care va continua si anul viitor. Totodata, reprezentantul Complexului Platoul Soarelui din statiunea Straja sustine ca are in vedere si infiintarea unei tabere pentru adultii care au probleme cu greutatea corporala, avand ca scop final instituirea unui mod de viata sanatos, printr-o alimentatie corespunzatoare si un program cat mai activ.

Alte articole

Leave a Comment