O noua licitatie pentru rubinele confiscate la Zalau

O noua licitatie pentru rubinele confiscate la Zalau

Cele peste 6.000 de rubine confiscate de la un italian care a incercat sa le vanda ilegal in centrul Zalaului vor fi scoase la licitatie, pentru a doua oara, la inceputul lunii august. Pietrele pretioase, alaturi de alte 27 de piese si bijuterii din aur si argint, vor fi oferite spre achizitionare prin vanzare directa de catre Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) a judetului Cluj.

Mai precis, cele 6.096 de bucati de pietre pretioase, cantarind peste 1,7 kilograme si avand o valoare estimata de circa 136.000 de lei, vor putea fi vizionate si achizitionate in data de 3 august, cand o comisie a Trezoreriei Statului va deschide tezaurul pentru cumparatori. Rubinele au culoarea rosu-violacee si sunt catalogate ca fiind rare, licitatia pentru vanzarea lor incepand de la 76 de lei per gram. Rezultatele primei licitatii au dat, insa, de inteles, ca pentru asemenea bunuri nu prea exista cerere pe piata din Romania. Doar 325 de bucati au fost achizitionate la prima licitatie de catre un singur cumparator, care a cerut o expertizare paralela fata de cea efectuata standard de institutiile statului. Data fiind valoarea lor substantiala, acesta a solicitat serviciile unui expert autorizat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

Lista cumparatorilor scade odata cu aplicarea prevederilor legale in vigoare. Si anume, ofertele pentru bijuterii sau pietre pretioase aflate in patrimoniul Finantelor nu pot fi depuse de catre persoanele fizice, legea impunand ca numai societatile sau persoanele fizice autorizate cu obiect de activitate in domeniul bijuteriilor sau exportului de valori sunt eligibile pentru o tranzactie. Totusi, Finantele spera sa mai recupereze bani din mai multe obiecte de aur, dat fiind faptul ca pretul metalului pretios a ajuns, in aceasta saptamana, la un maxim istoric. Bijuteriile, un lant de 7,18 grame aur, trei perechi de cercei de 6,89 grame, doua pandantive, 13 inele, doua bucati de aur brut si alte accesorii din aur si argint, valoareaza peste 3.700 de lei. Totusi, ele nu vor ajunge, cel mai sigur, sa fie purtate pentru ca singurele firme interesate de achizitie sunt cele autorizate sa exporte in strainatate metal pretios. Acestea liciteaza cu statul, iar bijuteriile sunt topite si transformate in lingouri.

Comoara de rubine a fost descarcata de sarcina dupa ce, in octombrie anul trecut, Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Cluj a dispus confiscarea lor de la un cetatean italian care nu avea niciun act pentru a dovedi provenienta lor. Acesta, Massimo T. in varsta de 42 de ani, si prietena lui din Salaj, de 28 de ani, au fost prinsi in flagrant pe cand incercau sa le vanda. BCCO Cluj a instrumentat cazul alaturi de autoritatile din Salaj si a dispus confiscarea pietrelor pretioase, evaluate pe piata neagra la 35.000 de euro. Cei doi au fost amendati cu 10.000 de lei, iar provenienta pietrelor nu a fost stabilita. Potrivit legii, metalele si pietrele pretioase sunt depuse sub sigiliu la Trezorerie daca exista o sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila privind statutul bunurilor confiscate sau, daca in termen de maximum un an, decizia de confiscare nu a fost contestata.

Daca bijuteriile nu vor fi cumparate la inceputul lui august, Finantele vor proceda la reducerea cu 25 la suta a pretului lor pentru urmatoarea strigare.

Leave a Comment