Subvenții pentru Centrele sociale ale Bisericii

Statul roman va acorda subvenții, începând cu anul viitor, pentru centrele sociale ale Bisericii. Cultele recunoscute în România, acreditate ca furnizori de servicii sociale, vor putea primi bani de la bugetul de stat pentru a-și acoperi cheltuielile de funcționare.

Executivul a aprobat, miecuri, la propunerea Ministerului Muncii, un proiect de Hotătâre de Guvern ce vizează acordarea unor subvenții asociațiilor și fundațiilor române, care înființează și administrează unități de asistență socială.

„Astfel, începând cu anul 2018, cultele recunoscute în România, acreditate ca furnizori de servicii sociale, vor putea beneficia de subvenții de la bugetul de stat pentru acoperirea unor cheltuieli de funcționare pentru centrele de servicii sociale pe care le administrează”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Cultele puteau obținea subvenții de la buget încă din anul 2011, prin Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, numai că, până în acest an, nu a fost modificată și Legea nr.34/1998 în acest sens. Noul act normativ mai stabilește că, în situația în care, pe parcursul anului, se suplimentează creditele bugetare pentru acordarea de subvenții, MMJS va avea posibilitatea să încheie convenții pentru subvenționarea acelor centre de servicii sociale care, deși au întrunit punctajul minim necesar de 60 de puncte, nu au putut fi finanțate începând cu prima lună a anului din cauza neîncadrării în limita bugetului aprobat”, conform sursei citate.

Prin Hotărârea de Guvern este reglementată posibilitatea de alocare în întregime a sumei destinate programului. Astfel, unitățile de asistență socială, plasate pe ultima poziție în clasament, după aplicarea criteriilor de departajare, pot primi subvenții diminuate, încadrate în bugetul aprobat.

În prezent, în registrul furnizorilor de servicii sociale acreditați sunt înregistrate 1.387 de asociații și fundații și 127 de culte care au obținut certificat de acreditare. Aproape jumătate din serviciile sociale pentru care Ministerul Muncii a eliberat licență de funcționare, adică 1.206, sunt prestate de furnizori privați de servicii sociale, care includ asociații, fundații, culte, precum și 64 de operatori economici cu scop lucrativ.

Anul acesta, 129 de asociații și fundații au primit subvenții de la bugetul de stat.

Cel mai mare centru de asistență socială din Transilvania se află în cadrul Parohiei de la Românași, un complex în cadrul căruia funcționează Centrul de zi pentru copii – centrul de tip rezidențial pentru copii și Centrul de tip rezidențial pentru persoane vârstnice.

 

 

 

2 Thoughts to “Subvenții pentru Centrele sociale ale Bisericii”

  1. Anonim

    Interesant, biserica se laudă cu acte de binefacere da, pe cheltuiala statului român. De atâta băgat banii românului în cur la popi, au ajuns unii popi curişti, pardon, cică, neascultători !

  2. I.C.

    O altă cale de jefuit banii publici de către biserici, în dauna școlilor și spitalelor!

Leave a Comment