Spirite incinse pentru un imprumut de 80 de milioane de lei

Spirite incinse pentru un imprumut de 80 de milioane de lei

Intruniti ieri in sedinta extraordinara, consilierii locali ai Zalaului s-au aprins pe marginea proiectului de hotarare privind aprobarea contractarii unui imprumut intern/extern in valoare de circa 80 de milioane de lei. Discutiile au pornit de la destinatia pe care o vor avea banii respectivi. Cu toate ca alesii pareau sa stie ca municipiul are nevoie de un credit pentru a asigura cofinantare la proiectele mari de investitii prevazute pentru lunile urmatoare, unii consilieri au cerut explicatii asupra sumelor ce sunt propose spre alocare pentru fiecare investitie in parte. Intr-adevar, daca unele cuantumuri se justifica, altele raman de neinteles. Asa sunt cei 4.5 milioane de lei prevazuti pentru achizitionarea de autobuze la SC Transurbis SA, in conditiile in care operatorul de servicii de transport in comun primeste anual o subventie mai mult decat consistenta din bugetul local.

Creditul a fost, totusi aprobat, astfel ca unitatile de invatamant vor primi 2.7 milioane de lei, lucrarile de introducere a utilitatilor la blocul ANL O4 va primi aproximativ 200.000 de lei, iar pentru punerea in functiune a sistemului de monitorizare a traficului au fost prevazuti 51.000 de lei. O suma mai mare, 1.8 milioane de lei, va fi imprumutata de autoritatile municipale pentru reabilitarea si consolidarea corpului C din Cladirea Transilvania, in timp ce alti bani vor merge pentru acoperirea Vaii Zalaului pe tronsonul Piata Agroalimentara-podul de pe strada 22 decembrie 1989 (fosta Crasnei). La acest punct, creditul este necesar din cauza ca valoarea investitii a fost stabilita, in urma Studiului de Fezabilitate, la aproximativ 15 milioane de lei, in loc de 7.5 milioane de lei cat se preconizase initial.

In acelasi cadru, consilierii au mai aprobat rectificarea bugetului local pe anul in curs si au dat aviz consultativ pentru numirea in functiile de directori la unitatile de invatamant din oras a candidatilor declarati admisi in urma concursului de ocupare a posturilor organizat saptamanile trecute. Singurul proiect care a fost retras de pe ordinea de zi a privit anularea creantelor fiscale constand in taxa pe cladiri datorata bugetului local de catre partidele politice, pentru spatiile inchiriate si folosite drept sedii.

Leave a Comment