Special Gold – un drog deosebit de periculos

Special Gold - un drog deosebit de periculos  Un drog foarte periculos circula liber pe piata virtuala, sub denumirea Special Gold. O modalitate foarte comoda si discreta, atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator de a vinde un produs. Specialistii de la Centrul de Evaluare Prevenire si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj atrag atentia asupra faptului ca acest produs, aparent banal, are efecte extrem de nocive asupra sanatatii omului. Special Gold – cea mai buna sare de baie de pe piata romaneasca, se spune intr-o oferta primita chiar pe adresa de mail a CPECA Salaj, de la un magazin virtual care vinde asemenea produse.

Oferta exista, insa cumparatorul nu este informat absolut deloc in legatura cu acel produs, in special, despre nocivitatea lui. Desigur, se specifica faptul ca nu sunt destinate consumului uman, dar asta pare spusa asa, in gluma. Iar faptul ca produsul contine o serie de substante cu efecte benefice, vitamine, saruri minerale, este un alt motiv pentru a castiga increderea consumatorului. Desigur, nu se specifica si ca mai contine o substanta deosebit de periculoasa (4-metylmethcathinone sau mephedron) de tipul amfetaminelor, cu mare potential adictiv, interzisa in mai multe tari, ne-a transmis Valer Merce, coordonator CPECA Salaj.

Reprezentantii centrului atrag atentia ca adevarata dimensiune a acestui fenomen se va vedea in cel mai scurt timp, mai ales daca substantele, astazi legale, vor fi trecute pe lista substantelor interzise, moment in care consumatorii, deveniti dependenti, nu vor mai avea posibilitatea sa si le procure. Este foarte important pentru tineri sa stie dimensiunea exacta a pericolului pe care il reprezinta consumul substantelor de acest tip. Ele provoaca repede dependenta, toleranta organismului creste rapid, deci este nevoie de doze mereu crescute, care dau apoi probleme cardiace, putand duce chiar la deces.

Pentru parinti, este foarte important sa observe din timp schimbarile de comportament ale copiilor lor, disparitia din casa a unor sume de bani sau obiecte, dar si sangerari ale mucoasei nazale, lipsa poftei de mancare si slabire in greutate, semen care trebuie sa le dea de gandit. Profesorii si consilierii scolari pot avea, de asemenea, un rol important in descoperirea intr-o faza incipienta a unor comportamente iesite din comun ale unor elevi, se arata intr-un comunicat de presa transmis de CPECA Salaj. Toti cei interesati pot apela la centru, unde specialistii le stau la dispozitie atat cu informare cat si cu suport si consiliere de specialitate.

Alte articole

Leave a Comment