Șoferii își vor putea vedea online istoricul sancțiunilor

Proiectul legislativ ce stabilește cadrul legal pentru ca titularii permiselor de conducere să aibă acces permanent la istoricul sancţiunilor privind regimul circulaţiei pe drumurile publice a fost votat de senatori, votul decisiv trebuin să fie dat în Camera Deputaților.

Potrivit acestuia, Poliţia Română va asigura accesul online al șoferilor la istoricul sancţiunilor rutiere, pe baza unui cont creat de aceștia în aplicaţia informatică pe care o folosesc acum autoritățile pentru evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule sau tramvaie. Șoferii nu vor putea modifica datele din aplicație, ci doar le vor putea vedea și vor putea genera și descărca un certificat în format electronic.

Certificatul privind istoricul sancţiunilor rutiere se va genera la momentul solicitării de către titularul permisului de conducere, după cum scrie în viitoarea lege. Măsura e programată să intre în vigoare la 30 septembrie 2023, iar în 30 de zile de la acel moment, Ministerul Afacerilor Interne va trebui să elaboreze norme metodologice de aplicare, care vor fi aprobate prin hotărâre de Guvern.

Și în prezent se poate solicita istoricul sancțiunilor rutiere primite de șoferi, doar că actuala procedură implică completarea unei cereri în acest sens (ce se poate trimise prin e-mail sau depune direct la sediul unității de poliție) și ridicarea de la ghișeu a documentului ce atestă istoricul.

Istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice poate fi solicitat de șoferi începând din 2021, până atunci, șoferii putând solicita Poliției rutiere doar numărul de puncte de penalizare pe care îl aveau.

M. S.

One Thought to “Șoferii își vor putea vedea online istoricul sancțiunilor”

  1. […] Proiectul legislativ ce stabilește cadrul legal pentru ca titularii permiselor de conducere să aibă acces permanent la istoricul sancţiunilor privind regimul circulaţiei pe drumurile publice a fost votat de senatori, votul decisiv trebuin să fie dat în Camera Deputaților. Potrivit acestuia, Poliţia Română va asigura accesul online al șoferilor la istoricul sancţiunilor rutiere, pe baza unui cont creat de aceștia în aplicaţia informatică pe care o folosesc acum autoritățile pentru evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule sau tramvaie. Șoferii nu vor putea modifica datele… Citeste mai mult […]

Leave a Comment