Șoferii “cuminți” vor putea plăti RCA mai mic cu 50 la sută

Proiectul de Norme Metodologice privind aplicarea legii RCA, care va intra în vigoare în 12 iulie, urmează să fie publicat pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a fi adus la cunoștința șoferilor. Printre altele, noile norme vor schimba procentele de reducere/majorare de preţ în cadrul sistemului Bonus Malus. În plus, vor fi impuse criterii clare pentru diminuarea/creşterea valorii de piaţă a unui vehicul în caz de daună totală.
Proiectul ce conține normele metodologice urmează să fie supus dezbaterii publice. Modificarea sistemului Bonus Malus aplicat asiguraţilor cu poliţe RCA reprezintă cea mai importantă normă ce va fi cuprinsă în viitorul format al legii. La sfârșitul anului trecut, sistemul bonus-malus a fost redus la opt categorii de “bonus” şi tot opt de “malus”. Acest sistem a avut și un neajuns major, permiţănd ca şoferii care aveau mai multe daune să aibă o mai mică penalitate de preţ, iar cei fără daune un bonus insignifiant. În prezent, atât pentru bonus cât și pentru malus, diferenţele se opresc la 32 la sută plus sau minus comparative cu prima standard de bază.

Cele opt clase de bonus şi opt de malus vor rămâne în continuare, ce se modifică sunt procentele cu care preţul unei poliţe poate să scadă sau să crească în funcţie de comportamentul şoferului în trafic. Astfel, noile norme metodologice permit o reducere cu maximum 50 la sută a tarifului de bază al primei RCA pentru şoferii fără accidente în trafic şi o majorare cu până la 200 la sută a tarifului de bază al primei RCA pentru şoferii cu mai multe clase de malus. În norme vor fi cuprinse criterii clare pentru cazurile în care se vor putea aduce procente de diminuare sau de majorare în funcţie de îmbunătăţiri pentru stabilirea valorii de piaţă a autovehiculului în caz de daună totală. Totodată sistemele informatice alese pentru stabilirea pagubelor vor fi alese şi utilizate în funcţie de aceste criterii.

Un alt aspect pe care reprezentanţii ASF îl au de stabilit se referă la modalitatea suspendării poliţei pe o anumită perioadă de timp.

La cererea asiguratului, contractul RCA poate să fie suspendat fie atunci când este întrerupt dreptul de circulaţie al maşinii, fie când aceasta nu este folosită efectiv, potrivit legii. Pentru a se putea realiza suspendarea, trebuie stabilită o procedură comună între Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Ministerul Afacerilor Interne. Negocierile privind condiţiile în care se va face suspendarea contractului RCA au ar trebui să înceapă de săptămâna viitoare. Până acum nu am avut un mibnistru delegate al MAI şi ASF nu a avut cui să se adreseze.

Principalele modificări aduse de Legea 132/2017 se referă la posibilitatea încheierii contract RCA pe perioade de până la o lună, suspendarea poliţei atunci când maşina nu este folosită, compensarea directă a daunelor suferite într-un accident de circulaţie şi lista tarifelor de referinţă pe clase de maşini şi categorii de vârstă a şoferului, anunță economica.net.
 

 

 

One Thought to “Șoferii “cuminți” vor putea plăti RCA mai mic cu 50 la sută”

  1. ...ghh

    Hodinitilor. Masina ii pe tata care nu are permis

Leave a Comment