Sfinţire de antimise în Episcopia Sălajului

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Zalău a găzduit la începutul acestei săptămâni, cu ocazia sărbătorii Întâmpinării Domnului, sfinţirea noilor antimise pentru bisericile din Episcopia Sălajului. Sfinţirea, care s-a desfăşurat înainte de slujba religioasă, a fost realizată de Preasfinţitul Părinte Petroniu, alături de preotul paroh al bisericii precizate şi de alţi preoţi din Eparhia Sălajului.
Antimisul este o bucată de pânză de in sau mătase şi este de formă pătrată sau dreptunghiulară pe care este imprimată icoana aşezării în mormânt a lui Iisus. Potrivit Episcopiei Sălajului, în antimis se găsesc cusute părticele de sfinte moaşte. Pe antimis se aşează „Potirul” şi „Discul” în timpul Liturghiei şi numai pe el se face sfinţirea „Darurilor” şi potrivit rânduieli bisericeşti, fără acesta nu se poate săvârşi slujba. În biserică, antimisul se păstrează în altar, pe masă, sub Evanghelie, iar când Sfânta Liturghie se oficiază în aer liber, el ţine locul Sfintei Mese. Pe antimis sunt pictate scene din patimile Mântuitorului Iisus Hristos, tema reprezentativă fiind punerea în mormânt a Domnului Iisus, iar în colţuri sunt pictaţi cei patru evanghelişti. De asemenea, în partea de sus, în mijloc, într-o cusătură, se află o părticică din moaştele unui sfânt mucenic. Antimisul simbolizează giulgiul în care a fost înfăşurat trupul lui Isus când a fost pus în mormânt, este sfinţit, semnat şi dat de episcopul locului, indicându-se parohia sau biserica unde a fost dat pentru slujire, cu hramul ei.
De precizat este faptul că Parohia “Sfântul Ierarh Nicolae” a fost înființată în anul 2009, iar acolo se află un odor – o părticică din moaştele Sfântului care poartă numele lăcaşului de cult.

2 Thoughts to “Sfinţire de antimise în Episcopia Sălajului”

 1. Vasile

  Ai tot ce iti doresti in viata ta? Ai un plan specific cu ajutorul caruia sa obtii ce iti doresti in viata ta?
  Intra in afacerea VoipPrepay care te ajuta sa-ti deschizi propiul magazine on line pentru comercializarea de cartele ,plus asigurari,publicitate,telefoane si in curand si altele. . Castiga BANI din: incarcare cartele Orange, Vodafone, Cosmote; Discount 2% .. 4% la combustibil direct pe cardul A-CAR in statiile OMV / PETROM din RO si UE, cu asistenta rutiera gratuita; Discount la Asigurari, in curand si la Partenerii Comerciali, Producatori, in Turism …etc,din Cerinte:un PC si cunostinte minime de folosire. Detalii pt cei interesati va ofer prin email.
  Pentru cei interesati de detalii trimiteti mesajul “da vreau” la adresa de email vasyduma@gmail.com si promit sa va raspund cu informatii reale in cel mai scurt timp.

  NU MAI ASTEPTA!!!

 2. Anonim

  Sfanta industrie popeasca, da ce, la cele vechi erau moastele expirate???

Leave a Comment