Sfaturi de la pompieri pentru a evita tragediile la scăldat

Doi sălăjeni – un adolescent de 14 ani şi un bărbat de 40 de ani – au murit înecaţi în ultima perioadă, în timp ce se aflau la scăldat. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” Sălaj, având în vedere faptul că majoritatea arealurilor din apropierea cursurilor de apă, bălților, lacurilor sau canalelor de irigație nu sunt amenajate și marcate corespunzător, crește pericolul de înec și accidente.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente cu consecințe tragice pe timpul desfășurării acestor activități recreative, pompierii sălăjeni recomandă cetăţenilor să frecventeze doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat, să respecte întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement şi să evite scăldatul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere.

„Evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci, nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe platforme, poduri sau alte elemente de construcţii, nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare şi nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte”, au transmis cei de la ISU.
Părinţilor, bunicilor şi tutorilor legali ai copiilor, pompierii le recomandă să nu îi lase niciodată pe copii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici ori în cadă. „În cazul în care vă aflați în situația în care viața unui cetățean este pusă în pericol trebuie să apelați numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112”, mai arată sursa citată.

Alte articole

Leave a Comment