Se toarnă “marele zid” în subteranul Pieței Centrale din Zalău

Refacerea completă a Văii Zalăului, pe porțiunea care traversează zona Pieței Centrale din municipiu, avansează în aceste zile, echipele de ingineri și muncitori profitând din plin de vremea bună. Lucrările sunt în grafic, după cum transmite municipalitatea, iar următorul pas, unul dintre cele mai importante, este ridicarea unui “zid” de susținere pe unul din maluri, cu rol de protecție și susținere, un zid cu grinzi de mari dimensiuni, lucrare ce va fi urmată de turnarea unui strat gros de beton pe fundul văii.

Primăria Municipiului Zalău ne-a comunicat, luni, stadiul lucrărilor ce se desfășoară pentru consolidarea spațiului subteran al Pieței centrale: “În ultima săptămână a fost executată cămășuirea elevației din dreapta malului (armarea, cofrarea și turnarea betonului), iar până miercuri se toarnă beton pentru realizarea unei grinzi de cuzinet (supraînălțare culee), sprijinită pe infrastructura existentă (culee existente). După decofrarea grinzii de cuzinet, se va pregăti executarea cămășuirii, respectiv turnarea betonului pentru realizarea grinzii de cuzinet de pe malul stâng, după care se va realiza suprastructura cu grinzi prefabricate”.

Această investiție mai cuprinde lucrări precum desfacerea grinzilor prefabricate existente; consolidarea malurilor văii; turnarea unui strat de beton pe fundul văii (betonarea/pereerea pe fundul văii), în scopul evitării colmatării;  refacerea acoperirii, cu grinzi noi; realizarea infrastructurii carosabile, inclusiv asfaltarea. Valoarea lucrării de refacere a Văii Zalăului este de 800.033 de lei cu TVA, iar cheltuielile suplimentare sunt asigurate din bugetul local al Municipiului Zalău.

Lucrările din această zonă (tronson km 0+040 – 0+065), necesare finalizării reamenajării pieței, nu au făcut obiectul investiției de acum 10 ani. Problemele descoperite în subteran pe parcursul efectuării lucrărilor de reamenajare a pieței, s-au dovedit a fi deosebit de serioase, fapt pentru care a fost necesară înființarea unui nou șantier și întocmirea unor noi planuri de lucrări, inclusiv efectuarea unei expertize tehnice complexe. Toate acestea vor face ca termenul de execuție al întregii lucrări să fie prelungit. Abia după ce zona subterană va fi pusă la punct, vor continua lucrările de suprafață, prin amenajarea finală a parcării (lucrare executată deja încă de anul trecut) a fântânii arteziene, zonelor verzi și instalarea mobilierului stradal.

 

 

 

Leave a Comment