Se interzic centralele individuale de apartament?

La ora actuală, o mulțime de români își încălzesc casele folosind o centrală individuală pe gaz, fiind o soluție optimă, confortabilă și mai ales accesibilă. Totuși, acest obicei s-ar putea schimba cât mai curând, din dorința Ministrului Mediului, Tanczos Barna.

Ministerul Mediului intenționează să interzică centralele individuale de apartament, cu scopul declarat de a reduce poluarea. Mai exact, nu vor fi interzise toate centralele individuale de apartament, ci se dorește interzicerea folosirii unei astfel de centrale doar în cazul apartamentelor din blocurile noi.

În cazul clădirilor care dețin deja o autorizație pentru construire, chiar dacă nu a început și construcția propriu-zisă, centralele individuale pe gaz vor putea fi folosite în continuare fără probleme. Cu toate acestea, mișcarea împotriva centralelor individuale de apartament va continua, fără doar și poate, și în anii următori, dată fiind dorința de a reduce cât mai mult poluarea.

Există o excepție de la această regulă, anume în cazul locuințelor individuale, unde vor putea fi instalate în continuare atât centralele pe gaz, cât și alte sisteme de încălzire precum și o centrala termica pe lemne, o opțiune ce va beneficia probabil de tot mai multă popularitate în următorii ani, fiind o soluție ecologică de încălzire împotriva căreia nu se vor lua măsuri prea curând.

Centrală de bloc sau centrală de apartament – avantaje și dezavantaje

Așa cum spuneam, interzicerea centralelor individuale de apartament în cazul construcțiilor noi are un obiectiv ușor de înțeles: obținerea unui aer mai curat. Cu toate acestea, măsurile menite să reducă poluarea nu îi vizează și pe cei mai mari poluatori din țară, așa cum sunt fabricile situate chiar în centrul orașelor și care emit o mulțime de substanțe periculoase.

Comparând avantajele centralelor individuale de apartament cu sistemul de încălzire ce are la bază o centrală de bloc, în mod teoretic prețul pentru încălzire ar trebui să fie mai mic în cazul folosirii opțiunii din urmă. Iar asta deoarece energia termică va fi distribuită la mai multe apartamente, iar astfel costurile vor fi mai accesibile.

Din păcate însă nu au fost realizate calcule care să ne prezinte în mod clar eficiența acestei măsuri, pentru a putea trage o concluzie clară pe acest subiect.

Totuși, să nu uităm că sistemul centralizat necesită mai puține lucrări de întreținere iar atât timp cât este folosit de un număr mare de apartamente, cu siguranță nu vor exista rețineri în angajarea unui fochist care să se ocupe de manipularea și întreținerea sistemului.

În ceea ce privește centralele de apartament, acestea încântă prin confort și totodată oferă mai mult control asupra costurilor pentru încălzire. Folosind o centrală de apartament poți stabili orele de funcționare, întocmai pentru a reduce consumul precum și costurile pentru încălzire după bunul plac.

Vor fi afectate persoanele care folosesc o centrală termică de apartament?

Cel puțin pentru început, centralele termice de apartament nu vor fi interzise și în cazul clădirilor deja construite. Totuși, se vorbește tot mai des despre introducerea unei taxe pentru persoanele care își încălzesc casa în acest mod. Iar acesta este motivul principal pentru care centralele pe lemne sunt tot mai căutate de către persoanele care își doresc un sistem de încălzire eficient, economic și mai ales ecologic.

Dacă și tu îți propui să treci de la încălzirea pe gaz la cea cu combustibil solid, atunci ai putea avea în vedere achiziționarea unei centrale pe lemne de pe Stropuva-Romania.ro. Sigur nu vei regreta alegerea făcută

One Thought to “Se interzic centralele individuale de apartament?”

  1. […] La ora actuală, o mulțime de români își încălzesc casele folosind o centrală individuală pe gaz, fiind o soluție optimă, confortabilă și mai ales accesibilă. Totuși, acest obicei s-ar putea schimba cât mai curând, din dorința Ministrului Mediului, Tanczos Barna. Ministerul Mediului intenționează să interzică centralele individuale de apartament, cu scopul declarat de a reduce poluarea. Mai exact, nu vor fi interzise toate centralele individuale de apartament, ci se dorește interzicerea folosirii unei astfel de centrale doar în cazul apartamentelor din blocurile noi. În cazul clădirilor care dețin deja o… Citeste mai mult […]

Comments are closed.