Scade numărul beneficiarilor de pensii de urmaș în Sălaj

Legislația din țara noastră precizează faptul că pentru a beneficia de pensia de urmaș de la soțul/soția decedată, este necesar să fi împlinit un anumit număr de ani de căsătorie împreună.

Din momentul în care se împlinește vârsta standard de pensionare, care este stabilită la 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați, în cazul în care durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani, soțul/soția supraviețuitoare poate beneficia de pensia de urmaș. În condițiile în care durata căsătoriei este între 10 – 15 ani valoarea pensiei de urmaș scade progresiv, iar dacă soții au avut o căsnicie care a durat sub 10 ani în acest caz nu se mai acordă pensie de urmaș. Pensia de urmaş se cuvine atât copiilor cât şi soțului supravieţuitor dacă susţinătorul decedat era pensionar sau dacă acesta îndeplinea condiţiile necesare pentru a obţine o pensie.

Este important de știut faptul că, după decesul unuia dintre soți, persoana rămasă în viață primește pensia de urmaș pe tot parcursul vieții, în anumite condiții prevăzute de lege. De asemenea, atunci când ajunge la pensie, soțul supraviețuitor poate alege să rămână cu pensia proprie sau cu jumătate din pensia soțului decedat. Cu privire la acest aspect, conducerea Casei Județene de Pensii Sălaj ne-a precizat că această alegere nu este definitivă, prin urmare se va alege varianta care este cea mai avantajoasă pentru soțul supraviețuitor, opțiunea putând fi schimbată oricând se dorește. În prezent, la nivel de județ, există 6419 beneficiari de pensii de urmaș, în anul 2022 erau 6607, iar în urmă cu cinci ani aproximativ 7000 de persoane beneficiau de acest tip de pensie.

3 Thoughts to “Scade numărul beneficiarilor de pensii de urmaș în Sălaj”

  1. […] Legislația din țara noastră precizează faptul că pentru a beneficia de pensia de urmaș de la soțul/soția decedată, este necesar să fi împlinit un anumit număr de ani de căsătorie împreună. Din momentul în care se împlinește vârsta standard de pensionare, care este stabilită la 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați, în cazul în care durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani, soțul/soția supraviețuitoare poate beneficia de pensia de urmaș. În condițiile în care durata căsătoriei este între 10 – 15 ani valoarea… Citeste mai mult […]

  2. Gusti

    O porcarie psd-ista , trebuie sa renunti la pensia la care ai cotizat pentru a beneficia de pensie de urmas. In schimb , pensiile speciale se pot cumula , indiferent de numarul lor.

  3. Florica

    Dar pensia de urmaș de refugiat din Legea 154 /2021 când se va da, că trebuia din ianuarie 2024 după instiintarile primite anul trecut? Pentru alte categorii de bugetari sunt bani dar pt acești beneficiari nu? Chiar nu au nevoie de noi la atâtea votări?

Leave a Comment