Sărăcie lucie în piaţa muncii. La salarii mici, ajutoare de şomaj pe măsură

În timp ce în alte judeţe cuantumul celor mai mari indemnizaţii de şomaj depăşeşte suma de 6.000 de lei lunar, şomerii sălăjeni nu se pot lăuda cu indemnizaţii mari. Comparativ cu anii anteriori, când în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj se aflau în plată şomeri remuneraţi cu peste 2.800 de lei lunar, în prezent, cea mai mare indemnizaţie de şomaj din judeţ pe care o primeşte un sălăjean, aflat în căutarea unui loc de muncă, este cu puţin peste salariul minim pe economie. Cu toate acestea, există şi şomeri sălăjeni care nu se pot plânge de situaţia în care se găsesc, prin banii pe care îi primesc sub forma ajutorului de şomaj, din partea statului.

 

Chiar dacă numărul oficial al şomerilor din Sălaj este unul destul de mic comparativ cu al altor judeţe, peste 5.500 de persoane rămase fără un loc de muncă nu pot fi mulţumite de cuantumurile indemnizaţiilor de şomaj pe care le primesc lunar, timp de maxim un an. Şi asta şi din cauza salariilor care în judeţul Sălaj sunt mai mici decât în alte judeţe. Câştigul salarial mediu net în judeţ a fost de 1.450 de lei, mai mic decât media pe ţară  – 1.700 de lei. Potrivit reprezentanţilor AJOFM Sălaj, cea mai mare indemnizaţie de şomaj aflată în plată la ora actuală, în valoare de 1.404 lei, revine unui fost reprezentant medical, disponibilizat de la o societate cu capital privat. Pe pe locul al doilea se află un zălăuan, consilier economic, care primeşte o indemnizaţie de şomaj în valoare de 1.127 de lei, iar locul al III-lea revine unui economist, fost şef serviciu, care încasează 1.037 de lei. În evidenţa instituţiei precizate, la capitolul “indemnizaţii de top” se află un mecanic – 1.028 de  lei lunar, un inginer electrotehnist – 930 de lei lunar, un analist resurse umane  – 901 de lei lunar, un inginer mecanic – 878 de lei lunar, un agent vânzări  – 868 de lei, un manager proiect – 855 de lei lunar şi un inginer maşini unelte  – 828 de lei.

Media indemnizaţiei de şomaj la nivel de judeţ este cuprinsă între 400 şi 450 de lei lunar – sumă pe care o primesc majoritatea şomerilor indemnizaţi. La finalul lunii trecute, în evidenţa AJOFM Sălaj se aflau un număr de 5.589 de persoane aflate în căutare unui loc de muncă, iar rata şomajului a fost de 5,25 la sută – mai mare comparativ cu luna anterioară. Din totalul şomerilor înregistraţi, 1.606 sunt şomeri indemnizaţi şi 3.983 sunt neindemnizaţi. Cei mai mulţi şomeri sălăjeni – 79,3 la sută sunt persoane cu un nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional, cei cu un nivel de instruire liceal şi post-liceal reprezintă 16,7 la sută, iar cei cu studii superioare – patru la sută. Din punct de vedere al structurii şomerilor pe grupe de vârstă, un număr de 1.510 de şomeri au vârsta cuprinsă între 40-49 de ani, 1.384 au peste 50 de ani, din categoria de vârsta cuprinsă între 30-39 ani fac parte un număr de 1.213 de şomeri, din categoria tinerilor sub 25 de ani fac – 992 de şomeri, iar 490 de şomeri au vârsta cuprinsă între 25 şi 30 de ani.

Pe ce perioadă se acordă indemnizaţia de şomaj ?

Indemnizaţia de somaj se acordă şomerilor diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează: şase luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin de un an; nouă luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin de cinci ani şi 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de zece ani. Cuantumul indemnizaţiei de şomaj este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat în funcţie de stagiul de cotizare după cum urmează: 75 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an şi 75 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare a unei cote procentuale diferentiaţe in functie de stagiul de cotizare astfel: trei la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin trei ani; cinci la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin cinci ani; şapte la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin zece ani; zece la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani. De asemenea, pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, se va avea în vedere venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru şomaj.

Alte articole

Leave a Comment