Salariaţii din sistemul medical primesc măriri de 25 la sută, în timp ce restul bugetarilor continuă să trăiască la limita mizeriei

 

Iată că Guvernul reuşeşte încă o „nefăcută”, care prin consecințele venite pe principiul “domino”, vor face ca tratamentul preferenţial şi atitudinea discreţionară să rămână principiile de bază ale unor acţiuni care se vor „în beneficiul românilor”. Printr-o măsură fără precedent, luată marţi de Guvernul României, salariile angajaţilor din Sănătate vor creşte cu 25 la sută de la 1 octombrie, înainte de a fi mărite prin noua lege a salarizării.

Vorbim despre cea mai mare majorare pe care o primeşte o categorie profesională, în ultimii ani, în România. În plus, premierul anunţă un proiect de lege care îi va scăpa pe medici de acuzaţiile de corupţie, dacă primesc „mici atenţii” de la pacienţi. Însă aceştia vor fi obligaţi să nu condiţioneze actul medical în acest fel, şi să declare toţi banii la Fisc. Decizia guvernamentală va avea însă şi un revers. Sindicatele din Educaţie, dar şi cele care activează în sprijinul altor categorii profesionale, cer şi ele salarii mai mari pentru angajaţi. În prezent, un salariu mediu din sistemul sanitar este de 1.500 de lei, potrivit Institutului de Statistică. Majorarea cu 25 la sută ar însemna un plus de 375 de lei lunar. Iar dacă promisiunile Guvernului se vor adeveri, la începutul anului 2017 salariul mediu în sănătate va fi de 3.000 de lei. Sindicatele speră că măsura va diminua plecarea masivă a personalului medical în strainătate, în căutarea unei vieţi mai decente şi a unor condiţii salariale superioare. Ultimele statistici arată că aproximativ 28.000 de cadre medicale din România au luat drumul străinătăţii în ultimii ani. „Putem de la 1 octombrie, în baza economiilor făcute în sistemul de sănătate după introducerea cardului şi a celorlalte măsuri, să avem o creştere de 25 la sută la salariile actuale pentru tot personalul din sistemul sanitar. Asta înseamnă 181.000 de persoane în reţeaua Ministerului Sănătăţii şi a autorităţilor publice locale şi 13.380 de persoane în ministerele cu proprie reţea, precum cel al Apărării, de Interne şi aşa mai departe. Se va creşte cu 25 la sută anual până când se va ajunge la o dublare a salariilor în sistemul sanitar”, a spus zilele trecute premierul Victor Ponta. Începând cu anul viitor se va putea aplica o nouă creştere de 25 la sută, urmată de creşteri similare, până se va ajunge la o dublare a actualelor salarii ale cadrelor medicale. Primul ministru a precizat, de asemenea, că impactul bugetar anual este de 1 miliard 700 de milioane de lei.

Se doreşte şi legalizarea „atenţiilor” oferite medicilor şi asistenţilor

Premierul a vorbit şi despre o posibilă lege care să prevadă „atenţiile” de la pacienţi pentru doctori. „Medicii nu mai sunt funcţionari prin Ordonanţa de Guvern 2/2014, care a fost aprobată de Parlament. Am discutat cu Ministrul Justiţiei, care va veni săptămâna viitoare cu un proiect de lege pe acest subiect. Sumele primite de la pacienţi vor fi legale, dar trebuie să nu fie condiţionate, să se dea după actul medical, şi să fie declarate”, a spus premierul. Sindicatele din poliţie, învăţământ, administraţie publică s-au declarat deja revoltate, considerând că prin această Hotărâre se comite o nedreptate faţă de celelalte categorii de angajaţi care în momentul de faţă au salarii mai mici decât cele din sistemul medical, în unele domenii chiar cu până la jumătate mai puţin faţă de cei din sectorul medical. Cu siguranţă, chiar dacă în procente lucrurile sună bine, faptic, mărirea salarială venită pe tărâmul medical nu va fi una spectaculoasă, însă, vorba aceea, câţi bani sunt, sunt de luat şi nu de dat. Pe de altă parte, acolo unde a şi fost însămânţată revolta, la începuturi, adică pe reţeaua de socializare facebook, o mare parte din medici s-au coalizat acum, la aflarea veştii că salariile vor fi mărite de la 1 octombrie cu 25 la sută, şi sunt ferm hotărâţi să nu accepte această „momeală ruşinoasă” cu care Guvernul încearcă, o dată în plus, „să păcălească suflarea medicală din România”.

Preşedintele Sanitas Sălaj: „Este prima mărire notabilă. Până acum, s-a mai pus la loc ceea ce alţii au tăiat”

Preşedintele sindicatului Sanitas Sălaj, Chelement Hodiş, a precizat faptul că această mărire a salariilor vine ca un act de normalitate, pentru care Sanitas se luptă de ani de zile.”Salariile în domeniul medical, ca şi în celelalte domenii de altfel, au fost doar reîntregite în ultimii ani. Ceea ce au tăiat alţii, au pus la loc, uneori doar parţial, cei care au venit după ei. Nici suta aceea de lei, obţinută la începutul acestui an, tot prin eforturile noastre, nu a „venit” prea uşor. Presiunile pe care le-am făcut, toate legale, le-aş mai numi şi de bun-simţ. Ceilalţi salariaţi, din administraţie sau învăţământ, e bine să folosească acest precedent în favoarea lor, şi nu ca un scop pentru declanşarea de revolte. Cred totodată, că cei peste o mie de membri de sindicat au primit cu încredere acestă veste şi că aceasta se va concretiza într-un act normativ, completat de un altul, cel puţin asemănător anul viitor, iar toate acestea să reprezinte doar un primii paşi pe drumul normalităţii, până la atingerea ei fiind, încă, o cale lungă”, a spus Chelement Hodiş, preşedintele sindicatului Sanitas din judeţul Sălaj. Profesorii, poliţiştii, personalul din administraţie precum şi toate celelalte categorii de salariaţi care vor privi cu jind la această hotărâre a Guvernului, cu siguranţă nu vor sta în casă cu perdelele trase, şi vor ieşi la interval cu propriile cereri şi nemulţumiri, multe dintre ele fiind cât se poate de pertinente.

Funcţionarii publici se retrag de la “negocierile simulate de un Guvern discreţionar”

Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, s-a arătat extrem de indignat şi dezamăgit de acestă măsură, menită să adâncească şi mai mult prăpastia dintre categoriile de bugetari, în privinţa salarizării. „Atitudinea profund discreţionară a Guvernului în raport cu creşterile salariale ale anumitor categorii de bugetari nu face altceva decât să discrediteze la cel mai jos nivel autoritatea statului şi funcţia publică. Dubla măsură în modul de abordare şi recunoaştere a drepturilor salariale ale diferitelor categorii de bugetari ne obligă pe noi, funcţionarii publici să reacţionăm într-un mod radical, atât prin iniţierea de acţiuni de natură sindicală cât şi prin intermediul instanţelor de judecată, pentru recunoaşterea drepturilor noastre. Creşterile salariale ale diferitelor categorii de bugetari – înalţi demnitari, aparatul guvernului, preşedinţia – stabilite prin ordonanţe de urgenţă, precum şi promisiunile pentru alte categorii (medici, profesori), tot prin ordonanţe de urgenţă, nu fac altceva decât să împiedice adoptarea mult aşteptatei legi unice de salarizare din sistemul bugetar şi menţinerea funcţionarilor publici şi a personalului contractual la un nivel de subzistenţă. Caracterul de urgenţă este apreciat, se pare, de guvernanţi, numai pentru persoanele cu venituri medii de peste 2.000 lei, spre deosebire de marea masă a căror venituri sunt egale cu salariul minim pe economie. În aceste condiţii, suntem obligaţi să ne retragem de la orice simulacru de negociere pe legea salarizării şi vom continua cu acţiuni de protest şi, dacă este cazul, cu grevă”, a spus într-un comunicat de presă, Sebastian Oprescu, preşedintele SNFP şi vicepreşedinte al CNSLR “Frăţia”.

Alte articole

8 Thoughts to “Salariaţii din sistemul medical primesc măriri de 25 la sută, în timp ce restul bugetarilor continuă să trăiască la limita mizeriei”

 1. Doina

  GUVERNUL RUSINII! Iar cu ceilalti, care vor ciolanul, la fel a fi! Vai de tara asta si de oamenii care traiesc aici.

 2. cenzorul șef

  E clar! Guvernului Victor Ponta ii e frică de greva generală a medicilor! 25% mărire de salar…hm, când ultima mărire a avut loc în 4 ianuarie ac: a venit popa și a cântat pe coridoare: Mărire Doamne ție!
  Dar tariful orelor de gardă abuziv reduse de guvernul Băsescu-Boc la salarul tarifar orar de 2009….când se va recalcula la normal. Victor Ponta a promis în campania electorală că se va face. Poporul tâmp la crezut și l-a votat, salarul de gardă și orele suplimentare se calculează tot la salarul de 2009! Confom unei etici și echități PDL-iste pure! Dificultatea muncii medicului e la nivel de 2009? Vreți scheme de tratament de 2009 sau 2015? Așa să aveți încredere în ciumații roșii ai lui Victor Ponta! Minciuni adevărate…serial pe ProTv cu Andreea Esca. Să vă stea în gât, nemernicilor!

 3. Anonim

  Un titlu tendentios, si neadevarat. Exact ce nu trebuie sa faca un ziarist in astfel de situatii. Exploataerea/interpretarea unei sensibile decizii guvernamenatele, prin comparatie.
  Bugetarii oricare ar fi ei) nu traiesc la limita mizeriei. Asta sa va fie foarte clar. In general, standardul si calitatea vietii bugetarilor este una medie, buna. Luand in considerare: venitul, programul de lucru, intensitatea muncii, privilegiile, etc. Ca cititor, va consider un jurnalist bun, si de fortae multe ori am fost de acord cu editorialele dumneavostra. Azi opiniile noastre se despart.

  1. a.d.

   Este prea brusca si prea mare aceasta marire. Cu totii merita salarii mai mari dar ce facem cu restul bugetarilor care au salarii de 1000 de lei??? de ce pe ei nu ii aude nimeni? Cum adica „sa nu luam prin comparatie”?

   1. Anonim

    Trebuie sa tinem cont:
    1. Prioritizarea importantei fiecarei categorii profesionale. Eu nu pot pune semnul egal intre un medic si un functionar public.
    2. Problemele curente din fiecare sector. Ex. exodul medicilor vs. suprasaturatia personalului din administratie.
    3. Abordarea dl. ziarist, este provocatoare, chiar puerila, si nu constructiva, menita, mai degraba, sa intarate pe unii impotriva altora. O abordare neprofesionista si iresponsabila, facand trimitere prin comparatie la alte categorii, continuand printr-un neadevar. (bugetarii nu traiesc la limita mizeriei).

    1. Doina

     1, Toata presa (cu exceptiile firesti) este cam de aceiasi parere. Nu ma intereseaza nici psd cu atat mai putin pnl, alt dezastru politic, asta ca o paranteza.
     2.Sunt trei declaratii de presa (prim ministru, lider sanitas, lider fratia) unde fiecare spune si explica- daca vi se pare ceva pueril, mie una nu mi se pare.
     3. Da, sunt bugetar si 250 de euro cat castig mi se pare SUB limita mizeriei, pentru cat muncesc si vechimea pe care o am. Sunt intru totul de acord cu opinia ziarului la care se alatura lideri de sindicat, si mii de alti bugetari. Nu se critica marirea salariilor medicilor care este una necesara ci faptul ca ceilalti au fost scosi pe usa afara si desconsiderati, desi se purtau negocieri de luni de zile pentru un procent de marire mult mai mic. In rest, propaganda pesedista si explicatii care nu intereseaza pe nimeni de vreme ce rezultatul e unul discretionar cum bine spune Oprescu. Incercat sa convingeti zecile de mii de bugetari care vor iesi in strada, cu explicatiile astea.

     1. Anonim

      D-na. Doina,
      1. Nu va intereseaza parerile partidelor politice, dar va intereseaza parea presei. Bizara optiune…
      2. Recititi, va rog, (cu atentie de data asta) ce am scris eu.
      3. Poate trebuie sa definiti, atat dmv. cat si autorul ce inseamna ,,la limita mizeriei”
      4. Nu incerc sa conving pe nimeni, nu fac parte din sistem, nici politic, nici administartiv, nici mediatic. Am intervenit pt ca am considerat ca trebuie, in fata neadevarurilor.

 4. Anonim

  un titlu adevarat, asa arata guvernul Ponta

Leave a Comment