Salajul ramane fara inspectori guvernamentali

Salajul ramane fara inspectori guvernamentali

Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de lege pentru completarea si modificarea Legii privind Statutul functionarilor publici, una dintre cele mai importante prevederi referindu-se la desfiintarea functiei publice de inspector guvernamental.

Potrivit Executivului, functia de inspector guvernamental va disparea, insa persoanele care au in prezent aceasta calitate raman in continuare inalti functionari publici si vor intra intr-un corp de rezerva. Din aceasta postura, rezervistii pot fi selectati pentru a ocupa o pozitie care necesita calitatea de inalt functionar public sau pot merge pe o pozitie inferioara, daca doresc si daca cer acest lucru. Diferenta este ca, in cazul in care vor ramane in corpul de rezerva, nu vor mai fi platiti.

Afectati de modificarea Legii privind Statutul functionarilor publici sunt, desigur, si cei doi inspectori guvernamentali care, deocamdata, isi desfasoara activitatea in judetul Salaj. Este vorba despre Marin Nitu si Lilian Onescu, angajati ai Secretariatului General al Guvernului, cu atributii legate de situatiile de urgenta. Ideea modificarii Legii privind Statutul functionarilor publici nu este una noua. De mult se zvonea acest lucru, astfel ca ma asteptam la toate acestea, ne spune Marin Nitu, care a adaugat ca, inca de la infiintarea functiei de inspector guvernamental, guvernantii se gandeau deja la proiectul de lege aprobat miercuri. In acest caz, nu se respecta doua lucruri de baza, si anume stabilitatea in functie si principiul carierei, ceea ce mi se pare foarte grav, sustine Marin Nitu. Acesta a mai declarat ca, desi se sustine ca functia de inspector guvernamental este una apolitica, lucrurile stau taman invers, motiv pentru care isi face anumite griji in ceea ce priveste viitorul sau profesional. Cum se stie, nu sunt o persoana inregimentata politic, tocmai de aceea nu am << spatele >> asigurat. In momentul de fata, se politizeaza aproape tot ceea ce inseamna administratie publica. Ca urmare, se fac legi astfel incat sa nu mai poti comenta, subliniaza Marin Nitu. In cele din urma, acesta isi pune sperantele in faptul ca Guvernul isi va respecta obligatia sa-i ofere un alt post, conform pregatirii sale. Speranta mea este sa raman functionar public, conchide Marin Nitu.

Principalele activitati desfasurate, pana in prezent, de cei doi inspectori guvernamentali, in Salaj, sunt: urmarirea modului in care isi desfasoara activitatea Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta si cele 61 de comitete locale; modul de realizare si amenajare a Centrului judetean de Coordonare si Conducere a Interventiei in situatii de urgenta; controlul comitetelor locale pentru situatii de urgenta (cel putin patu comitete lunar) in care se urmareste modul de organizarea si functionare, dotarea, modul in care sunt alocate fonduri de la bugetele locale pentru prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta; impulsionarea comitetelor locale cu privire la actualizarea schemelor de riscuri teritoriale si a planurilor locale de aparare impotriva incendiilor, inundatiilor, alunecarior de teren si evacuare in situatii de urgenta, precum si a planurilor de pregatire profesionala, pe plan local si judetean, organizate de ISU Salaj si zonal, la Centrul de Pregatire Cluj-Napoca.

Un alt punct important din noul act normativ se refera la descentralizarea concursurilor. Potrivit legislatiei aflate acum in vigoare, toate functiile publice de conducere se ocupa prin concurs, care se organizeaza la sediul ANFP. Dupa intrarea in vigoare a noilor reglementari, concursurile se vor organiza la sediul institutiilor care scot la concurs aceste posturi, cu exceptia celor de director si director general.

Proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii functionarilor publici va fi transmis spre dezbatere si aprobare Parlamentului, iar Guvernul a solicitat Legislativului dezbaterea in procedura de urgenta.

Leave a Comment