Sălajul, penultimul pe țară la numărul de apartamente ANL

Cel mai mare dezvoltator de apartamente din țară este statul, prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL). De la înființare, Agenția a construit peste 34.000 de apartamente pentru tineri destinate închirierii, iar în 2018 au fost finalizate 406 apartamente. Este cel mai mic nivel din 2014 încoace, atunci când Agenția a recepționat 719 locuințe, iar din 2012, pragul nu a mai trecut de 1.000 de unități. Cele mai multe apartamente, aproape 5.000, au fost construite în 2003, se arată într-o analiză a site-ului economica .net

Cele mai multe locuințe ANL au fost construite în București, în număr de 2.440 de apartamente, cele mai multe, 1.680 în Cartierul Brâncuși din sectorul 6, arată datele ANL furnizate la solicitarea Economica.net. Ultimele locuințe recepționate de autoritățile din Capitală au fost în 2017, atunci când au fost finalizate 48 de apartamente în Cartierul Tonitza din sectorulPe locul doi se află județul Constanta, acolo unde în ultimii 18 ani au fost contruite 1.680 de locuințe de închiriat pentru tineri. 554 de apartamente au fost ridicate în Constanța, iar restul în localități precum Basarabi, Cernavodă, Ovidiu, Eforie Nord, Costinești, Năvodari sau Techirghiol. Pe locul trei se află județul Neamț, cu 1.560 de locuințe ANL, iar cele mai multe, peste 800, au fost recepționate la Piatra-Neamț. 

Județele cui cele mai puține apartamente ANL construite.Județele cu cele mai puține locuințe ANL sunt Giurgiu, Călărași, Argeș. Sălaj și Buzău. Sălajul ocupă penultimul loc pe țară, cu 338 de locuințe ANL construite în perioada de referință, după noi, pe ultimul loc, situându-se Buzău cu 262. Prin comparație, Tulcea, de exemplu, un județ mai mic ca suparafață și populație decât Sălajul, are un număr aproape dublu de locuințe ANL – 624.construite.

La ora actuală, în Zalău avem un număr de 228 locuințe ANL destinate închirierii, cu 1 și 2 camere, în 15 blocuri construite prin programele derulate de ANL. În prezent sunt în execuție, cu termen de finalizare în anul 2020, încă două blocuri  cu un număr de 100 de apartamente, din care o parte vor reveni angajaților MApN, întrucât instituția este cea care a pus terenul la dispoziție pentru ridicarea acestor blocuri. Șimleu Silvaniei va avea, de asemenea, probabil la sfârșitul anului 2020, un complex de trei blocuri ANL, un bloc cu 16 apartamente și două cu 20 de apartamente. Cele trei blocuri ANL vor fi construite pe strada Nicolae Bălcescu, lângă sala nou de sport. Proiectul este deocamdată în fază incipientă, iar lucrările vor începe în vara acestui an.

 

 

Alte articole

Leave a Comment