Sălajul, judeţ cu risc ridicat de inundaţii

Sălajul se numără printre cele douăsprezece judeţe ale României care prezintă un risc ridicat şi foarte ridicat de inundaţii, conform hărţii realizată de Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Cu excepţia a şapte judeţe, majoritatea din centrul ţării, întreaga Românie este expusă la inundaţii. „Teoretic, toate luncile râurilor sunt expuse inundaţiilor. Principalele cauze pentru care aceste zone sunt inundate includ precipitaţiile, viiturile şi capacitatea de transport a albiilor minore. Inundaţiile reprezintă, aşadar, un risc cu o frecvenţă ridicată în România“, a precizat Nicoleta Radu-Neacşu, noul director al PAID.

De altfel, în luna martie a acestui an, Ministerul Mediului a solicitat consiliilor judeţene din toată ţară să întocmească până la sfârşitul anului hărţi de risc privind zonele inundabile. Cu ajutorul acestor hărţi de risc vor fi delimitate benzile inundabile la nivelul fiecărui judeţ în baza unor studii complexe.

Sub 3 la sută din locuinţele sălăjene sunt asigurate
Pe de altă parte, deşi legislaţia în vigoare îi obligă pe cei care au în proprietate un imobil să încheie o poliţă de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale, sălăjenii nu s-au înghesuit să-şi asigure locuinţele. Potrivit statisticilor PAID, instituţie care administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, la finalul lunii august, doar 2.446 de gospodării din judeţ, din totalul celor peste 100.000 existente, aveau o astfel de poliţă. Cele mai multe poliţe au fost încheiate în mediul rural, respectiv 1.516.
Prin modificarea adusă legii privind asigurarea obligatorie a locuinţei, în prezent, toţi proprietarii sunt obligaţi să deţină o poliţă PAD, indiferent dacă au şi o poliţă facultativă. Această poliţă acoperă trei riscuri de bază şi anume cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Prima de asigurare este de 20 de euro în cazul locuinţelor construite din materiale moderne şi 10 euro în cazul celor din chirpici. Suma asigurată este de 20.000, res­ pectiv 10.000 de euro.

Alte articole

2 Thoughts to “Sălajul, judeţ cu risc ridicat de inundaţii”

  1. Vasile dintre bile

    …zice ca toate luncile raurilor din Salaj sunt expuse inundatiilor,bun,acum as vrea sa gasiti vreo firma de asigurari sa faca polite de asigurare pt.locuintele care exista aici…nici pomeneala,in schimb toate se inghesuie sa ia banul pe polite de la cele existente acolo unde nici nu sa pomenit de inundatii,alunecari sau cutremure, fiindca stiu ca no sa aiba riscul de ai mai restitui vreodata…deci care-i prostu?!…

  2. Anonim

    sa vaile voastrearuracu cu asig ia dr

Leave a Comment