Sălăjenii – indolenţi cu asigurarea locuinţelor

Poliţa de asigurare a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale a devenit obligatorie prin lege, începând cu data de 5 august. În ciuda acestui fapt, însă, puţini sălăjeni au încheiat deja un contract de asigurare pentru căminul lor, motivele fiind diverse, de la lipsa banilor, până la neglijenţă. Marian T., în vârstă de 41 de ani, din Zalău, ne-a declarat că nu a încheiat un asemenea act din cauză că nu a ştiut că termenul în acest sens a expirat. “M-am luat cu alte treburi şi, deşi ştiam că trebuie să îmi asigur locuinţa, am uitat. Credeam că termenul până la care trebuie să fac poliţa de asigurare este undeva prin toamnă, nu acum. O să merg să îmi fac cât de repede, m-am interesat şi nu costă foarte mult”, ne-a declarat bărbatul. Alina D., 29 de ani, locuieşte împreună cu părinţii, dar nu ştie dacă aceştia şi-au asigurat apartamentul de trei camere pe care îl deţin în Zalău. “Chiar nu ştiu dacă locuinţa este asigurată. Am văzut la televizor că, din acest an, trebuie încheiată o poliţă de asigurare, dar habar nu am dacă părinţii mei s-au ocupat de asta. Chiar voi discuta cu ei despre asta”, ne-a declarat zălăuanca. Georgeta B., în vârstă de 67 de ani, din Zalău, nu a încheiat o poliţă de asigurare din lipsa banilor şi nici nu crede că îşi va putea asigura garsoniera, din pensia care nu depăşeşte 600 de lei. “Am o pensie atât de mică, încât abia mă descurc de la o lună la alta. Din ce să mai închei poliţă de asigurare şi tot ce zic ăştia, când eu abia întind de cei 590 de lei pe care îi primesc lunar că să îmi ajungă de facturi, mâncare şi medicamente?”, ne-a spus femeia.

Amenzile alimentează bugetul local

În cazul în care vor trata cu indiferenţă ori neglijenţă încheierea poliţei, sălăjenii vor risca amenzi consistente, nemaivorbind de faptul că nu vor putea fi despăgubiţi pentru pagubele suferite în caz de dezastru natural.
Astfel, potrivit legii, amenzile pot varia între 100 – 500 de lei, sumele constituindu-se venituri la bugetul de stat în cotă de 40 la sută, venituri la bugetul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor în cotă de 40 la sută, iar restul de 20 de procente se face venit la bugetul autorităţilor locale de pe raza teritorială în care locuieşte contravenientul.

Cine trebuie să încheie poliţe?

Potrivit Legii nr.260/2008, obligaţia de a încheia poliţele sus amintite revine proprietarilor pentru construcţiile cu destinaţia de locuinţe, administratorului, pentru cele aflate în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale sau locatorului, pentru locuinţele dobândite prin contract de leasing financiar. Poliţa de asigurare acoperă daunele produse construcţiilor cu destinaţia de locuinţă pentru oricare dintre cele trei riscuri de catastrofe naturale, respectiv inundaţii, cutremur, alunecări de teren, ca efect direct sau indirect al producerii acestora.

PAID, primăriile şi sălăjenii

Directorul Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Zalău, Mariana Cuibuş, ne-a declarat că, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, administraţia locală municipală a transmis, în 22 iunie, către PAID, lista tuturor construcţiilor cu destinaţia de locuinţă, inclusiv a celor cu destinaţia de locuinţă socială, amplasate în unitatea administrativ-teritorială în cauză, specificând numele şi prenumele sau denumirea proprietarului şi, după caz, adresa domiciliului fiscal, codul numeric personal sau codul de identificare fiscală al acestuia, numărul din registrul de rol nominal unic şi din registrul agricol. Actualizarea acestor date este obligatorie în termen de 72 de ore de la schimbarea proprietarului locuinţei sau, după caz, a datelor de identitate a acestuia.
Tot în conformitate cu legislaţia în vigoare, PAID trebuie să transmită lunar primarilor lista proprietarilor care nu au încheiat contracte de asigurare obligatorie a locuinţelor şi valoarea primei obligatorii datorate de fiecare, însă până la această dată, adminitraţia municipală nu a primit documentul respectiv, a precizat Mariana Cuibuş. “Primarul, prin compartimentul de specialitate, va trimite în termen de trei zile de la data primirii listei scrisori de înştiinţare, cu confirmare de primire, către debitori. În cazul proprietarilor de construcţii cu destinaţia de locuinţă care declară şi o adresă de poştă electronică personală, PAID va putea folosi, cu acordul acestora, un asemenea mod de comunicare pentru avertizarea privind expirarea sau neîncheierea poliţei. În mesajul electronic se va menţiona valoarea primei de asigurare. Acest mesaj electronic va fi trimis şi către compartimentul de specialitate al primarului din unitatea administrativ-teritorială unde se află clădirea în cauză, dacă există condiţii tehnice de primire a mesajului respectiv”, a declaratMariana Cuibuş.
Potrivit sursei citate, lista proprietarilor care nu au contractat poliţe şi a persoanelor care beneficiază de subvenţionarea parţială sau totală a primei obligatorii se pune la dispoziţia asigurătorilor autorizaţi de către PAID.

Cât costă asigurarea locuinţei?

Sălăjenii vor achita pentru asigurarea locuinţelor în funcţie de tipul acestora. Astfel, pentru locuinţele de tip A, cum sunt construcţiile cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori de piatră, cărămidă arsă sau orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, populaţia va trebui să scoată din buzunar 20 de euro. Cei care deţin o locuinţă de tip B, adică o construcţie cu pereţii exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic vor trebui să achite doar 10 euro

8 Thoughts to “Sălăjenii – indolenţi cu asigurarea locuinţelor”

  1. Anonim

    asigurarea = furt cu acte in regula. nu avem incredere

  2. iuan a marii

    deoarece canci cutremur atunci canci si asigurare, ca nu suntem prostii nimanui,ertem?!

  3. alice

    Asta- ca si cu rovigneta.Cand a aparut obligativitatea platii rovinetei am facut-o imediat desi rar ieseam cu masina din oras.Smecherii n-au platit-o ani de zile si nu le-a facut nimeni nimic.
    Anul trecut mi-am facut asigurarea locuintei ca sa aflu ulterior ca iarasi am fost fraier.
    Acuma spuneti-mi voi ce sa fac?S-o mai platesc sau nu?

  4. calin lucian

    SA ACUZI SALAJENII DE INDOLENTA =LIPSA CELOR 7 ANI DE-ACASA, iar materialul este facut la comanda

    Asigurarea in discutie pare un furt legalizat deoarece
    1.zalauanii sunt obligati sa se asigure pentru riscuri care sunt nule in Zalau, resp. inundatii, cutremure si alunecari de teren.
    2.vedem cine a votat porcaria asta si altele si va raspunde pentru asta.
    3.legea ar trebui retrasa, este aberanta
    4.am devenit sclavii asiguratorilor indiferent ca-i RCA, CASCO, PAID, etc datorita legislatiei proaste si a structurii CSA, in fapt un patronat al asiguratorilor pe banii statului, si ceea ce este mai grav, total impotriva intereselor asiguratilor.

  5. Anonim

    tu ti-ai facut asigurare ?.sau esti si tu indolenta?

  6. Anonim

    incendiul provocat de fulger este dezastru natural?intrebati asiguratori daca il platesc.iar daca ar fi un dezastru natural implicand mai multe localitati firmele de asigurari ar intra in incapacitate de plata si tot fraierul ar ramane fara bani

  7. matei

    oameni buni trebuie sa ne facem asigurari facultative,care cuprind si pe cele obligatorii si in plus esti asigurat de multe chestii

  8. CE Grevara

    Indolenta, scumpa doamna, este data de buzunarele goale. Daca nu am asigurare sunt indolent ? Sau daca nu vreau sa mi se faca bine cu forta ? Ar fi bine sa-ti cenzurezi putin frenezia cuvintelor.

Leave a Comment