Sălăjenii care au lucrat minim doi ani în grupa I de muncă pot ieşi mai repede la pensie

Veşti bune pentru sălăjenii care au lucrat în grupa I de muncă. Începând de joi, 25 iunie, graţie unei modificări legislative, Legea155/2015 pentru modificarea și completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, persoanele care au lucrat în condiţii grele pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare. Alina Tămaş, consilier compartimentul “Comunicare şi relaţii publice” din cadrul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj, a precizat că elementul de noutate adus de această modificare constă în faptul că pentru persoanele care au realizat  stagiu de cotizare în grupa I de muncă, reducerea vârstei standard de pensionare operează în aceleași condiții ca pentru persoanele care au desfășurat activități în condiții speciale de muncă. Mai exact, dacă până în prezent, reducerea vârstei standard de pensionare în situația persoanelor care au desfășurat activități în grupa I de muncă opera doar pentru minim şase ani realizați în grupa I de muncă, conform noilor reglementări reducerea vârstei standard de pensionare operează pentru minim doi ani realizați în astfel de condiții de muncă, iar reducerea este de şase luni pentru fiecare an lucrat în grupa I de muncă.

Potrivit noilor reglementări, în cazul persoanelor care au desfășurat activități în grupa a II a de muncă până la data de 1 aprilie 2001, respectiv în condiții deosebite de muncă după această dată, condițiile  de reducere a  vârstei standard de pensionare reglementate de Legea 263/2010, se mențin în continuare, nefiind modificate. “Un alt  element de noutate introdus de Legea115/2015  constă în posibilitatea cumulării stagiilor de cotizare mai mici de şase ani realizate în condițiile grupei a II- a, respectiv în condiții deosebite, cu stagiile de cotizare realizate în grupa I de muncă/condiții speciale mai mici de doi ani. Reducerea vârstei  standard  de pensionare se face pentru ani întregi lucrați în condiții de muncă”, a precizat reprezentantl CJP Sălaj.

Legea se aplică pentru cererile de pensionare care se depun la CJP Sălaj începând cu data de 25 iunie 2015, în situația transformării, începând cu  această dată, a pensiilor anticipate/pensiilor anticipate parțial în pensii  pentru limită de vârstă și a trecerilor de la pensia de invaliditate la pensia pentru limită de vârstă.

One Thought to “Sălăjenii care au lucrat minim doi ani în grupa I de muncă pot ieşi mai repede la pensie”

  1. […] Veşti bune pentru sălăjenii care au lucrat în grupa I de muncă. Începând de joi, 25 iunie, graţie unei modificări legislative, Legea155/2015 pentru modificarea și completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, persoanele care au lucrat în condiţii grele pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare. Alina Tămaş, consilier compartimentul “Comunicare şi relaţii publice” din cadrul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj, a precizat că elementul de noutate adus de această modificare constă în faptul că pentru persoanele care au realizat stagiu de cotizare în grupa I de muncă, reducerea vârstei standard de pensionare operează în …read more […]

Leave a Comment