Sălăjenii, aşteptaţi să-şi ajute semenii aflaţi în suferinţă. Caravana mobilă pentru donare de sânge, prin mai multe localităţi din judeţ

Echipa mobilă a Centrului de Transfuzie Sanguină Sălaj va fi prezentă în cursul acestei luni în mai multe localităţi din judeţ pentru recoltare. Locuitorii din mai multe localităţi sălăjene, care vor să-şi ajute semenii, salvând vieţi, sunt aşteptaţi să doneze sânge. Echipa mobilă va fi prezentă: marţi– 27 august, la Ip (Casa gospodarului), Şimleu Silvaniei (Spitalul orăşenesc) – 28 august şi în 29 august la Jibou (Policlinică).  Potrivit reprezentanților Centrului  de Transfuzie Sanguină Sălaj, pentru o donare, 450 ml de sânge, donatorul primeşte: o zi de concediu plătit, analize gratuite (RH, grupa sangvină, Hepatita B, C, HIV, leucemie, sifilis şi probe hepatice), şapte bonuri de masă în valoare de aproximativ 70 de lei şi o reducere de 50 la sută, timp de o lună, din preţul abonamentului pentru transportul în comun. Atenţie însă! Nu orice persoană poate dona sânge. Greutatea corporală de minimum 50 de kilograme în cazul persoanelor de sex feminin, respectiv 55 de kilograme în cazul bărbaţilor şi vârsta minimă de 18 ani sunt principalele condiţii pe care un donator trebuie să le îndeplinească. De asemenea, persoanele cu vârsta de peste 55 de ani, care intenţionează să doneze sânge pentru prima oară pot face acest lucru numai în baza unui aviz medical cu menţiunea clinic sănătos. Numărul donatorilor în județul Sălaj este într-o continuă creștere: de la aproximativ 8.700 de persoane la finalul anului 2017, la aproximativ 9.200 de donatori la finalul anului 2018. În primele şase luni lae anului în curs, numărul dantorilor a crescut cu circa 150 de persoane ajungând la 4.752. Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj aprovizionează cu sânge, atunci când este cazul şi sunt solicitări,  toate județele din zona Adealului, dar și alte județe din țară. În cursul săptămânii trecute, reprezentanții centrului au trimis sânge la unităţi spitaliceşti din Cluj, Timişoara şi Deva.

Lipsă de sânge la mai multe centre de transfuzie din ţară

Tot în această perioadă, mai multe centre de transfuzie din ţară se confruntă cu o lipsă de sânge şi în acest sens Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj face un apel general către cetăţenii judeţului.  ”Dragilor, este perioada verii şi a concediilor, perioadă în care foarte multe Centre de Transfuzie din ţară se confruntă cu o scădere mare de donatori.  Sunt foarte multe cazuri în ultima vreme cu oameni aflaţi în suferinţe grave şi toate aceste drame au aceeaşi prioritate. Veniţi să donaţi sânge. Să arătăm ca avem curaj să ne uitam la suferinţele celor din jur!”, se arată într-un apel al Centrului de Transfuzie Sanguină Sălaj. Programul de donare de sânge la Centrului de Transfuzie Sanguină Sălaj este: de luni până vineri în intervalul orar 7,30-14,00  şi tot a doua sâmbătă din luna, de la ora 08:00-12:00.

Alte articole

Leave a Comment