Sălăjeni revoltați de facturile uriașe. Nesimțirea prețurilor a ajuns și la rafturile cu alimente

Mai mulți cititori ne-au sesizat zilele trecute cu privire la facturile mari pe care le-au primit pentru consumul de gaz și energie electrică. Și asta nu e tot. Prețul unui litru de ulei a depășit pragul de 10 lei!

Tot mai mulți sălăjeni se confruntă cu greutatea achitării facturilor mari la întreținere, cele mai mari probleme fiind în privința facturilor la gaz, dar și la curent. „Am primit factura la gaz de 600 de lei. Și eu și soția suntem pensionari. Lunar plătim câteva sute de lei pe medicamente, avem de plată curentul care a depășit acum 150 de lei și trebuie să mai achităm 600 de lei pentru gaz. De unde, cum, ce facem? Așa nu se mai poate”, ne-a declarat telefonic Ioan Pop, un pensionar din municipiul Zalău care ne-a cerut sprijinul. Un alt cititor, Vasile, arată cu degetul spre scumpirea exagerată a unor produse alimentare de bază. „Am fost la magazin după ulei și pâine. Am dat pe pâine 6 lei, iar uleiul costă aproape 10 lei. Dumnezeule, dar unde ajungem în halul ăsta? Salariul meu nu a mai crescut de câțiva ani, dar prețurile sunt tot mai mari. Nimeni nu mai face nimic, iar statul și-a luat mâna de pe controlul prețurilor. Eu înțeleg că piața este liberă, dar nu poți chiar așa”, ne spune sălăjeanul.

Prețurile materialelor de construcții au sărit în aer

Nu doar alimentele și energia s-au scumpit, ci și materialele de construcție, iar asta nu mai este o noutate. Problema a ajuns acolo unde au loc mai ales investiții contractate la un anumit preț, iar scumpirea materialelor de construcții a urcat costurile cu mult peste bugetul cuprins în proiectul investițional. Potrivit furnizorilor de materiale de construcție din Zalău, prețurile au crescut la lemn, dar și la ciment, la produse de profil, metal, panouri, tablă, cărămidă, bolțari etc, toate acestea ducând la scumpiri inclusiv pe piața construcțiilor. Așa se face că și prețul caselor și apartamentelor a crescut în Zalău. Potrivit reprezentanților a două agenții imobiliare din oraș, prețurile mari nu îi descurajează însă pe sălăjeni, iar vânzările de apartamente și case merg destul de bine. „Prețurile au urcat foarte mult în ultimul an mai ales la apartamente. Avem apartamente cu trei camere care costă între 50.000 și 60.000 de euro, iar clienți sunt. Sunt și mulți cei care caută să cumpere la Cluj, dar acolo știți cu toții ce prețuri sunt. Mie, situația asta îmi spune că sunt mulți oameni cu bani, nu cred că trebuie să ne plângem atâta. Uitați-vă ce mașini circula pe străzile Zalăului și cât se construiește”, ne-a declarat proprietarul unei agenții imobiliare din Zalău.

Fermierii cred că scumpirile vor fi și mai mari

Potrivit asociațiilor agricole din Sălaj, scumpirea carburanților și a îngrășămintelor a dus deja la creșterea cu mai bine de 25-30 la sută a  costurilor la hectar pentru arături și semănat. „Prețul îngrășămintelor s-a dublat, iar asta a dus și la creșterea costurilor pentru înființarea culturilor. De aici rezultă că prețurile finale ale produselor agricole vor fi mult mai mari în vară. Sperăm că nu ne vom confrunta și cu secetă pentru că situația se va agrava atunci”, ne-a declarat inginerul agricol Valentin Duca.

3 Thoughts to “Sălăjeni revoltați de facturile uriașe. Nesimțirea prețurilor a ajuns și la rafturile cu alimente”

  1. […] Mai mulți cititori ne-au sesizat zilele trecute cu privire la facturile mari pe care le-au primit pentru consumul de gaz și energie electrică. Și asta nu e tot. Prețul unui litru de ulei a depășit pragul de 10 lei! Tot mai mulți sălăjeni se confruntă cu greutatea achitării facturilor mari la întreținere, cele mai mari probleme fiind în privința facturilor la gaz, dar și la curent. „Am primit factura la gaz de 600 de lei. Și eu și soția suntem pensionari. Lunar plătim câteva sute de lei pe medicamente,  » Mai multe detalii […]

  2. cc

    „…Mie, situatia asta im spune ca sunt multi oameni cu bani, nu cred ca trebue sa ne plangem atata…” Doamne ce idiot sunt sigur ca multi gandesc ca el. Ce vrea sa spuna e ca la fiecare persoana care are bani de nu are ce face cu ei si isi cumpara apartamente in Cluj ceilalti 80 (da asta-i raportul) muritori de foame sa nu aiba cumva curajul sa se planga. Ca „bancul” ala cu media la 10 pui fripti da tot 5 doar ca unul mananca 9 si ceilalti 80 unul, sau alt exemplu e ca si cum toti burtosii s-ar lauda la o bere cu performantele sportive ale lui David Popovici „vezi bah ce tara de sportivi suntem ?!”

  3. Anonim

    N-ar fi rău să fie întrebați interlocutorii și cu cine au votat. Cei care au votat cu liberalii, își merită soarta, să sâmtă doctrina liberală, Liberalizare totală, imediată și necondiționată !

Leave a Comment