Sălăjeni, atenție la fraudele comise în mediul online!

Pentru a vă proteja de fraudele comise în mediul online şi pentru a evita ca orice persoană utilizatoare a internetului să fie victima vreunui tip de înşelăciune, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj vin cu o serie de precizări pentru cumpărători. Aceștia recomandă cumpărăturile din surse sigure, de la comercianți, firme sau magazine pe cunoscute sau de la care au mai fost achiziționate produse. De asemenea, este indicat să fie folosit și verificați rating-ul vânzătorilor pe site-urile de comerț online. În cazul achiziţionării unor bunuri costisitoare, cumpărătorii sunt sfătuiți să contacteze vânzătorul şi să încheie cu acesta un act care atestă posibilitatea returnării sumei de bani dacă bunul nu corespunde descrierilor. O altă recomandare a reprezentanților IPJ Sălaj este păstrarea documentelor referitoare la plățile care au fost efectuate online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vânzării sau pentru a face dovada plății pentru bunuri. Când se achiziționează online de la alte persoane, nu se trimit banii în avans. Dacă este posibil, folosiți un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului) pentru a verifica bunurile achiziționate.

Atenție la recrutările online!

Sursa citate atrage atenția cu privire la ofertele de muncă, respectiv cu oferirea unui salariu tentant şi recrutarea online de personal cu promisiuni de găsire a unui loc de muncă. Anumite site-uri de recrutare online promit găsirea unui job atractiv în străinătate în schimbul unui comision dat unei firme de recrutare de personal. Se furnizează un cont bancar unde se solicită depunerea unei sume de bani, iar ulterior reprezentanţii firmei fictive nu mai pot fi contactaţi. De obicei, firma nu este înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului şi nu se întocmesc niciun fel de contracte de intermediere cu clauze de restituire a comisionului plătit (în cazul nerespectării promisiunii găsirii unui loc de muncă), iar banii nu mai pot fi recuperaţi. Reprezentanții IPJ Sălaj menționează că în situația în care ați fost  victima unor astfel de infracțiuni anunțați în cel mai scurt timp posibil cea mai apropiată unitate de poliție sau la numărul de urgenţă 112.

Alte articole

One Thought to “Sălăjeni, atenție la fraudele comise în mediul online!”

  1. Anonim

    Cei de la IPJ Sălaj ar fi bine să afle că LEGEA – NU VÎNZĂTORUL! – permite cumpărătorului returnarea produsului și care nu corespunde descrierii și returnarea sumei plătite.

Leave a Comment