Sălaj, judeţul fără cinematografe

În judeţul Sălaj nu mai funcţionează, de ani buni, niciun cinematograf, singura şansă pentru cinefili fiind proiectul administraţiei locale din Zalău de transformare a fostului cinematograf Scala în centru multicultural, pentru care nu există însă o sursă de finanţare.

Sebastian Olaru

Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) a avut în administrare toate sălile de cinematograf. Până în 1990, RADEF deţinea 600 de săli în întreaga ţară, dintre care trei în Sălaj, în oraşele Zalău, Şimleu Silvaniei şi Cehu Silvaniei.
Modificările Legii cinematografiei din 2008 au dat posiblitatea ca sălile şi grădinile cinematografice, împreună cu terenurile aferente acestora şi care se aflau în proprietatea privată a statului şi în administrarea RADEF, să treacă în proprietatea publică a autorităţilor administrativ-teritoriale locale şi în administrarea respectivelor consilii locale. În Sălaj, acest lucru s-a întâmplat, potrivit Elenei Incrosnatu, director adjunct RADEF, pentru două săli, o a treia rămânând în administrarea instituţiei.

„În Sălaj am avut în administrare trei săli de cinema. Cinematograful Scala din Zalău a trecut la administraţia locală în februarie 2010, iar cinematograful Silvania din Cehu Silvaniei în iunie 2009. În cazul cinematografului Măgura, din Şimleu Silvaniei, trecerea în proprietatea primăriei nu a fost posibilă deoarece exista un litigiu în instanţă cu un fost chiriaş. Clădirea a rămas în administrarea RADEF şi acum este închiriată”, a precizat, pentru AGERPRES, Elena Incrosnatu.
La Şimleu Silvaniei primarul Septimiu Ţurcaş afirmă că a cerut preluarea sălii, însă nu a mai primit niciun răspuns de la RADEF, în clădire funcţionând actualmente un magazin de haine second-hand.

Situaţia cea mai dificilă este cea de la Cehu Silvaniei, unde cinematograful a funcţionat până în 1996, iar în prezent este într-o stare accentuată de degradare, actualul proprietar – administraţia locală – fiind preocupat doar de conservarea clădirii, fără un plan concret pentru viitor.
„Era o sală foarte frumoasă, cu 327 de locuri pe scaune şi singura cu balcon din judeţ. La început a avut un tavan în cupolă, însă la renovarea din 1971 acesta a fost îndreptat”, îşi aminteşte Viorel Vancea, proiecţionist, vreme de 20 de ani, la Cinema Silvania.
Viceprimarul Nelu Blidar crede că situaţia clădirii preluate în 2009 este una „destul de dramatică”. „Am alocat nişte bani în acest an, pentru conservarea cinematografului, în primul rând pentru reparaţii la acoperiş. Doar atât. Nu ştiu ce utilitate putem să-i dăm în viitor”, afirmă edilul din Cehu Silvaniei.
Cinematograful Scala din Zalău este, cu siguranţă, cel mai bine conservat dintre cele trei, poate şi pentru faptul că până în momentul trecerii în proprietatea primăriei aici a funcţionat o discotecă, el fiind închiriat o perioadă unei firme private. Există deja un proiect de reabilitare a clădirii fostului Cinematograf Scala şi de transformare a acestuia într-un centru cultural multifuncţional, cu principala activitate – proiecţia de filme. Conform documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie, depusă în vederea obţinerii finanţării la Ministerul Dezvoltării şi la Compania Naţională de Investiţii, clădirea va cuprinde o sală de spectacole cu cinematograf 2D, cu aproximativ 240 de locuri, o sală de cinema 3D, cu aproximativ 40 de locuri, un planetariu, cu aproximativ 25 de locuri. În plus, în hol va fi amenajat un spaţiu pentru cabine destinate artiştilor, o garderobă şi o cafenea.
„Încă din faza de proiectare am spus că centrul multifuncţional trebuie să fie un pol de atracţie, care nu înseamnă numai un film. Trebuie să poată să ofere şi altceva. Am făcut multe dezbateri şi aşa am ajuns să gândim acolo inclusiv un planetariu, care este interesant şi sunt doar încă două în ţară, din ştiinţa mea”, susţine primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu.

Acesta nu poate însă preciza când şi de unde ar putea fi finanţat un proiect evaluat la trei – patru milioane de euro.
„Nu avem un orizont de timp pentru realizarea proiectului. O spun foarte sincer. Noi şi acum depunem proiectul pentru finanţare conform OUG 28/2013, pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare locală. Aşteptăm, pe de altă parte, să vedem ce finanţări europene vor fi din 2014. Proiectul are o valoare destul de mare. Sunt convins că în urma licitaţiilor valorile pot să scadă semnificativ. Oricum, discutăm undeva între trei şi patru milioane de euro. Trei milioane de euro înseamnă 12 milioane de lei, bugetul de investiţii al municipiului într-un an de zile. Îmi doresc foarte mult ca proiectul să se realizeze şi Zalăul are nevoie, trebuie să recunoaştem, de locuri în care să îţi poţi petrece timpul liber”, afirmă primarul Zalăului.
Până atunci însă, singura soluţie pentru vizionarea unui film într-o sală de cinema este în judeţele vecine, destinaţia preferată a sălăjenilor fiind Cluj-Napoca.

Alte articole

Leave a Comment