Din toamnă, posturile de director de şcoală ar putea fi scoase la concurs

Posturile de director de şcoală urmează să fie scoase la concurs începând cu luna noiembrie a acestui an. Timpul alocat organizării şi desfăşurării concursurilor va fi de circa 12-18 luni, potrivit anunţului făcut la începutul săptămânii de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Oficialul a mai precizat că funcţiile de conducere în sistemul de învăţământ trebuie ocupate potrivit legii şi nu din motive politice.

Legea Educaţiei în vigoare prevede încheierea contractului de management al directorului cu primăria şi nu cu Inspectoratul Şcolar, primarul fiind membru al comisiei de concurs. Potrivit articolului 257 din Legea 1/ 2011, a Educaţiei Naţionale, concursul pentru ocuparea funcţiilor de director sau de director adjunct se organizează de unitatea de învăţămant, prin consiliul de administraţie. “În urma promovării concursului, directorul încheie contract de management cu primarul/primarul de sector al unităţii administrativ-teritoriale, respectiv preşedintele consiliului judeţean pe raza căreia se află unitatea de învăţămant”. De asemenea, “directorul şi directorul adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar nu pot avea, pe perioada exercitării mandatului, funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional”.
Gheorghe Bancea, inspectorul şcolar general al judeţului Sălaj, a menţionat că deocamdată nu s-a primit nicio notă de la Minister privind organizarea concursurilor, adăugând faptul că va fi nevoie de elaborarea unei metodologii noi pentru desfăşurarea acestora.
În Sălaj, toţi directorii celor 104 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică din Sălaj sunt numiţi cu delegaţie. „Niciun post de director nu este ocupat prin concurs, majoritatea mandatelor au expirat anul trecut”, a mai spus şeful învăţământului sălăjean.
Ultimele concursuri au fost organizate în 2008, iar valabilitatea unui mandat de director este de patru ani. În schimb, anul trecut, s-a demarat organizarea unor concursuri, când Ministerul Educaţiei a scos la concurs toate funcţiile de inspector şcolar general din ţară.

Alte articole

2 Thoughts to “Din toamnă, posturile de director de şcoală ar putea fi scoase la concurs”

  1. zalaucu

    CE CONCURS TOV. MINISTRU??/ABUREALA…PE FATA…
    TRE SA VA PUNETI OAMENI USL ULUI CA VIN ALEGERILE LA ANU .ASTAI CONCURSUL DE FAPT…

  2. Anonim

    Toți salariații din școli știu de la care din cele două partide sunt directorii numiți cu delegație după alegerile câștigate de USL.

Leave a Comment