Roşia Montană a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, înscrierea sitului Roşia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanităţii, informează G4Media.ro.

Decizia a fost luată în urma recomandării ICOMOS – Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor.

În septembrie 2016, la Paris, situl Roşia Montană a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO, un prim pas către lista, mult mai restrânsă, a Patrimoniului UNESCO. Doi ani mai târziu, Comitetul Patrimoniului Mondial a decis amânarea înscrierii Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO, la solicitarea Guvernului Dăncilă, care a invocat arbitrajul internaţional în curs.

La începutul anului trecut, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, anunţa că Executivul a decis să reia procedura de includere a zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, o notificare în acest sens fiind transmisă pe data de 31 ianuarie 2020, notează sursa citată.

Compania Gabriel Resources a obţinut în anul 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur de la Roşia Montană, în care compania canadiană deţine o participaţie de 80,69% iar compania minieră de stat Minvest Deva deţine 19,31%. Compania canadiană a anunţat, pe data de 30 iunie 2017, că va chema în instanţă România la un Tribunal al Băncii Mondiale pentru că ar fi înregistrat pierderi de 4,4 miliarde de dolari, deoarece Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei în urma protestelor de stradă.

Doi ani mai târziu, în luna februarie, Tribunalul de arbitraj internaţional al Băncii Mondiale – ICSID (Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiţii) a admis, parţial, argumentele localnicilor din România în opoziţie cu proiectul de exploatare auriferă de la Roşia Montană, în urma unei petiţii depuse în octombrie 2018 de mai multe organizaţii de mediu, anunţa Greenpeace CEE România, într-un comunicat de presă.

În prezent, au existat tensiuni în coaliţia de guvernare pe acest subiect. USR PLUS a ameninţat, în urmă cu câteva săptămâni, că îşi retrage miniştri din şedinţa de guvern dacă premierul Florin Cîţu va propune oficial retragerea dosarului Roşia Montană de la UNESCO, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul coaliţiei.

Premierul Florin Cîţu, dar şi liderul PNL, Ludovic Orban, ar fi pledat în coaliţie pentru retragerea dosarului Roşia Montană pe motiv că statul român riscă să piardă procesul de arbitraj cu Gabriel Resources, dar ar fi invocat şi o serie de probleme de legalitate la întocmirea dosarului, informează G4Media.ro.

Dosarul Roşia Montană, pregătit de fostul ministru al culturii, Corina Şuteu, a fost depus la UNESCO în 4 ianuarie 2017, în ultima zi a guvernului condus de Dacian Cioloş.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment