Rămăşitele pământeşti ale lui Iuliu Maniu, căutate cu georadarul

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Parohia Greco-Catolică Bădăcin au încheiat recent un protocol de colaborare în vederea dezvoltării unor proiecte culturale cu scopul refacerii memoriei lui Iuliu Maniu şi a familiei sale, precum şi a victimelor regimului comunist persecutate în lagărele şi coloniile de muncă. Protocolul vizează şi descoperirea osemintelor lui Iuliu Maniu, prin intermediul unui georadar.

Protocolul este un rezultat al demersurilor întreprinse în ultimele luni de IICCMER, Parohia Greco-Catolică Bădăcin şi avocatul Răzvan Prişcă pentru identificarea unor soluţii de finanţare pentru restaurarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, într-o primă fază prin atragerea unei finanţări europene. În acest sens, la sediul Protopopiatului Greco-Catolic din Şimleu Silvaniei a avut loc la finalul săptămânii trecute o conferinţă de presă, unde, iniţiatorul campaniei “Salvaţi Casa Memorială Iuliu Maniu”, preotul Cristian Borz, alături de avocatul Răzvan Prişcă şi primarul oraşului Şimleu Silvaniei au prezentat obiectivele protocolului. “Prin acest protocol vom organiza împreună activităţi culturale, iar institutul ne va sprijini în demersul nostru de reabilitare a Casei Memoriale Iuliu Maniu. Persoana care a mijlocit pentru noi şi a făcut să fie posbil acest protocol este Răzvan Prişcă – analist politic. (…) Unul dintre obiective este găsirea osemintelor lui Iuliu Maniu printr-un georadar”, a spus preotul Borz.

Analistul politic Răzvan Prişcă a menţionat că acest protocol este un prim pas foarte important în accesarea de fonduri europene pentru reabilitarea casei de la Bădăcin. “Când am venit prima dată la Bădăcin şi am văzut ce se întâmplă acolo şi cum arată casa celui care a fost, poate, cel mai important stâlp al României, poate cel mai important stâlp al Unirii de la 1918,  am zis că efectiv nu se poate să nu dăm mână de la mână, să ne implicăm să-l sprijinim pe părintele Borz şi memoria lui Iuliu Maniu. Am luat legătura cu Radu Preda, preşedintele IICCMER, care a fost receptiv şi cu care am gândit o formulă prin care să sprijinim proiectul de reabilitare şi pe alte variante în afară de strângerea de fonduri”, a precizat la Şimleu Silvaniei – analistul politic Răzvan Prişcă. Astfel, prin intermediul unui georadar, un aparat care practic scanează pământul până la adâncimea de doi metri, în zona Sighet vor fi căutate osemintele lui Iuliu Maniu pentru a fi aduse şi înhumate la Bădăcin – în Dealul Ţarinei. “În zona Sighetului, ştiţi cu toţii că sunt vreo 2.000 -3.000 de cadavre, îngropate acolo. Ar fi foarte greu de identificat un cadavru din cele 2-3 mii, pentru că acest georadar este ca un fel de ecograf. Nu dă o poză fidelă, ci o poză care trebuie redată de un specialist. Şi atunci, având certitudinea istorică a faptului că Iuliu Maniu avea acea tijă în picior, vom  merge pe linia istorică şi vom căuta acea tijă”, a precizat analistul Prişcă. În aproximativ trei săptămâni va fi organizată echipa de lucru pentru cercetarea terenului şi apoi pentru săpături, iar dacă se va reuşi identificarea acelei tije se va săpa în zona respectivă, se vor lua osemintele. Potrivit lui Prişcă acestea vor lua drumul Institutului de Medicină Legală de la Bucureşti. Dacă se va adeveri că osemintele sunt ale lui Maniu vor fi duse la Bădăcin, în dealul Ţarinii.

3 Thoughts to “Rămăşitele pământeşti ale lui Iuliu Maniu, căutate cu georadarul”

  1. Andrei

    Acest institut de trei păduchi nu are de lucru şi-şi caută. După ce a descoperit 5 schelete, cică de de luptători în munţi, care erau de fapt nişte legionari fugiţi de pedeapsă, acum vine cu abureli cu Maniu. Groapa în care erau cele 5 schelete era cunoscută de săteni de zeci de ani, în schimb scheletul lui Maniu nu se ştie unde este.

  2. In loc sa ridicam un bust la Sighet,sa organizam anual Scoala de vara la Sighet,cautam schelete .Pacat.

  3. Ioan

    Intr-adevar, din pacate, nu se cunoaste locul in care se afla osemintele marelui om de stat si patriot, Iuliu Maniu! Tocmai de aceea merita sa apreciem consecventa cu care preotul greco-catolic din Badacin se implica in gasirea acestor oseminte, apeland la toate posibilitatile existente deocamdata la noi! De altfel, acest tanar si deosebit de harnic preot, a reusit sa stranga o serie de materiale apartinatoare lui Iuliu Maniu, creind chiar un mic muzeu in cadrul noului locas de inchinaciune greco-catolic din Badacin, spendida noua Biserica Greco-Catolica construita recent pe proprietatea lui Iuliu Maniu, lasata prin testament. Si daca mai adaugam aici si faptul ca parohul acestei biserici, pr. Cristian Borz este si autorul volumului „Monografia Satului Badacin si a familiei Maniu”, ne vom da seama ca stradaniile de repunere in drepturile sale legitime ale marelui patriot salajean sunt pe maini competente si sigure cu conditia ca acest deziderat sa fie acompaniat de ajutorul firesc al tuturor celor care isi pot aduce contributia la aceata intreprindere!

Leave a Comment