Proiect legislativ aberant: Grade militare pentru care unii şi-au dat viaţa, scoase la vânzare de un grup de parlamentari

 

Nu trăim vreo noutate istorică atunci când constatăm faptul că lucruri pentru care alţii îşi mănâncă tinereţea prin şcoli militare îşi sacrifică inclusiv viaţa în misiuni sau pe câmpuri de luptă, devin pentru alţii facilităţi apărute peste noapte. Ne amintim cu amărăciune scandalurile gradelor militare acordate pe criterii politice, total aiurea şi fără nicio bază legală, preferenţial şi în total dezacord cu statutul cadrelor militare sau a oricărei norme sănătoase. Cu siguranţă nu aţi uitat episoadele ruşinoase, care au umilit întreaga suflare militară din ţară, când fostul ministru al Apărării, Gabriel Oprea, a plătit serviciile politice cu grade militare, cu ordine date pe bandă rulantă în perioada 2010 – 2012. Începând cu cei mai tineri militari, abia ieşiţi de prin Academii, până la ofiţerii de carieră, din ţară sau ajunşi te miri pe unde, mulţi dintre ei întorşi acasă în patru scânduri, toţi au trăit atunci, şi în multe alte ocazii la fel de sinistre, umilinţa de a vedea că munca, sacrificiile lor, onoarea şi prestigiul uniformei militare, sunt reduse la stadiul de obiect de troc. Sacrificii pe care puţini şi le imaginează, sunt transformate în nimic, prin gestul unora care ajung să arunce de la balcon către mulţime, cu grade militare. Nu mai amintesc de celelalte aberaţii şi nedreptăţi, mutilările de drepturi câştigate prin zeci de ani de muncă, pensii ciuntite samavolnic, prin care piloţii militari, poliţiştii, ofiţeri sau subofiţeri de armată au fost umiliţi şi batjocoriţi, ca în nicio altă societate din  lumea asta.

Senatorul Alexandru Vegh: „Gradele militare se obţin prin muncă şi sacrificii, nu prin donaţii sau contra cost”

Senatorul UDMR Alexandru Vegh, ne-a declarat că în opinia lui, acest proiect este pe cât de aberant, pe atât de lipsit de şansă. „Vreau să cred că această iniţiativă nefericită nu va avea şanse să ajungă să fie pusă în practică. Un grad militar este, dincolo de valoarea lui onorifică, un lucru în care stau munca, anii de studiu şi sacrificiile unui om. Asemenea oricărei alte profesii, şi în cea militară, ar fi un gest inconştient şi iresponsabil să scoatem „la vânzare” un grad, fie că vorbim de unul profesional, fie de unul militar. Ce-ar însemna să legiferăm vânzarea de diplome, de experienţă în muncă, unde s-ar ajunge? În plus, la ce i-ar folosi cuiva un grad obţinut în acest fel? Sunt total împotrivă şi sper ca acest proiect să fie oprit la timp, avem multe alte lucruri cu adevărat importante la care să ne gândim şi asupra cărora să ne aplecăm”, a spus senatorul Alexandru Vegh.

O lege care ar putea avea consecinţe dezastruoase

Imaginaţi-vă în caz de stare de necesitate, un pluton condus de un om care nu a tras în viaţa lui cu o armă. Un comandant care habar nu are să facă stânga-mprejur, ce să mai vorbim de comenzi sau ordine de luptă. Pentru că, teoretic cel puţin, orice rezervist, în situaţia în care am intra în stare de război, este chemat pe front. Acolo n-o să-l mai întrebe nimeni cum a obţinut gradul acela ci probabil va fi pus în funcţii de comandă. O vorba din popor spune că orice soldat are în sacul lui de merinde, bastonul de mareşal. Însă pentru a ajunge departe, ca subofiţer sau ofiţer, nu mai vorbim de gradul superior sau maxim, drumul este lung, anevoios şi nu seamănă cu nimic din ceea ce vede prin filme populaţia civilă. Ca şi când nu ar fi fost deajuns toate aceste nedreptăţi, în primul rând morale, faţă de militarii români, iată că apare în aceste zile, din puţul nesecat al gândirii parlamentare sănătoase, o nouă aberaţie menită să scuipe între ochi orice purtător de caschetă cinstită, din România. Grade militare pe bani. Într-un proiect legislativ emanat de oameni care habar nu au ce înseamnă o zi de armată, nu mai dezvot alte lucruri care compun ideea de militărie sau de grad militar pentru că e inutil, se arată că cei care fac donaţii pentru dotarea armatei române, primesc, pe lângă ceva facilităţi fiscale, şi grade militare. Ministrul Apărării, Mircea Duşa a declarat că nu este în asemntimentul parlamentarilor care au iniţiat acest proiect, şi, în mod surprinzător, având în vedere vremurile noi, nici vicepremierul Oprea nu e de acord. Chiar dacă acest proiect nu va prinde în final, viaţă, este vorba de principiul  în sine şi de ceea ce gândesc, prepară şi emit unii parlamentari. Astea sunt urgenţele pentru mulţi dintre ei! Reprezentanţii Centrului Militar Judeţean Sălaj s-au abţinut de la orice comentarii, urmând să-şi exprime un punct de vedere în cazul în care acest proiect se va materializa. Noi am dorit să aflăm o simplă părere legată de această iniţiativă însă din păcate nu am obţinut-o.

Gradul de general ar costa 50.000 de euro

Revenind la subiect, în conformitate cu suma donată, parlamentarii care au iniţiat mizeria în cauză fac şi o grilă, ca la piaţă, prin care orice om, mai ales cei bogaţi, pot afla cum se poate ajunge general în cinci minute. Astfel, treburile ar putea sta, potrivit celor 32 de minţi luminate din Parlament, astfel: cei care vor da mai puţin sau egal cu 100 de euro la o singură donaţie sau cumulat anual- , o reducere cu 1 la sută din toate impozitele datorate statului pe anul respectiv, publicare benevolă într-o listă naţională a donatorilor acestui proiect plus o diplomă de pus în ramă, pentru donaţie. Pentru sume între 100 şi 1.000 de euro – reducere de 2 la sută a impozitului, invitaţia de a participa ca oaspete la toate manifestările şi sărbătorile publice ale MApN, distincţie publică militară, bună şi asta numai că distincţiile militare se acordă pentru cu totul alte fapte, altele decât datul de bani. Între 1.000 şi 5.000 de euro, cu condiţia donării anuale în acelaşi cuantum pe o durată de cel puţin cinci ani- reducere de 4la sută la impozite, grad de subofiţer în rezervă. Aici începe adevărata umilire a militarilor. Între 5.000 şi 10.000 de euro, pe timp de şapte ani- reducerea cu 8 la sută a impozitelor, grad de ofiţer inferior în rezervă, iar între 10.000 şi 50.000 de euro, donate timp de nouă ani- grad de ofiţer superior în rezervă. Apogeul legii se atinge de la 50.000 de euro în sus, când primeşti cadou gradul de general în rezervă.

Propunerile aberante de azi, legile de mâine

Nu ştiu dacă aceşti oameni au idee ce înseamnă un grad, cu atât mai mult unul de general. Trăind într-un mediu militar mulţi ani, începând de la 18 ani, pot să afirm cu tărie că oamenii ăştia îşi bat joc, la propriu, de tot ce înseamnă un grad militar, o meserie militară, indiferent despre care vorbim, adăugând batjocura faţă de eroii acestui neam, de atunci sau de acum, care dacă ar şti ce se întâmplă astăzi şi pentru ce şi-au dat viaţa, s-ar răsuci în morminte. Nu mai discutăm celelalte avantaje fiscale, care se bat cap în cap cu Codul Fiscal şi oricum le-ai aşeza, sunt ilegale de rup, nu mai discutăm de legile şi de statutul cadrelor militare care aşa cum este şi normal spun clar ce înseamnă un grad militar, cum se obţine, cui i se atribuie şi multe alte lucruri de care parlamentarii noştri nu au habar. Nu pot să mă pronunţ cu privire la nevoile Armatei Române, sigur că donaţiile sunt binevenite oriunde însă condiţiile în care acest proiect legislativ ar putea prinde viaţă, consecinţele pe care le-ar putea avea, fie să luăm în calcul doar pe cele morale, sunt de neimaginat. Oare nu există alte variante, mai fireşti, mai incapabile să umilească armata autentică şi ofiţerii adevăraţi, decât aceste măsuri care uimesc prin imbecilitate şi inconştienţă? Oare aceşti parlamentari chiar şi-au pierdut simţul raţiunii, al respectului faţă de lege, istorie, faţă de oamenii acestei ţări? Unul dintre semnatarii proiectului, deputat, a răspuns atunci când a fost întrebat în legătură cu acest proiect că el a văzut proiectul pe holul Parlamentului şi a semnat „fără să fie foarte atent”. Adică, a semnat… dar nu ştie exact ce. Încotro ne îndreptăm? Unde vom ajunge? Văzând toate astea, aşa îţi vine, vorba marelui Eminescu, „…În temniţi large cu de-a sila să-i aduni, să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!”

3 Thoughts to “Proiect legislativ aberant: Grade militare pentru care unii şi-au dat viaţa, scoase la vânzare de un grup de parlamentari”

 1. Zălăuan

  Florine, nu te impacienta, pregătirea unui astfel de general, care şi-a cumpărat gradul, ar fi la fel ca a lui Oprea, general de numărat izmene !

 2. Como

  taci ma cu „izmene”,. ca no avut mai mult de „budigai”…

 3. Grade de general

  Grade de armata = cea mai sigura cale de spalare a banilor.
  Scoti banii ilegali de la saltea (pe urma carora umbla DNA-ul ca sa tii ia inapoi) ii dai la armata, care apoi, tii da inapoi prin pensii speciale lunare. Asta da! Asa da! Sa traiti bine!

Leave a Comment