Producătorii agricoli care vând în pieţe, obligaţi să dea chitanţă cumpărătorilor

Producătorii agricoli, persoane fizice, din judeţul Sălaj care vor să-şi vândă produsele, obţinute în gospodării, în pieţele agroalimentare vor trebui să elibereze cumpărătorilor chitanţă. Asta, începând de luna viitoare, ca urmare a intrării în vigoare a unei legi pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol.

Potrivit unor informaţii furnizate de Valentin Duca, directorul Direcţiei Agricole (DAJ) Sălaj, de la începutul lunii decembrie, comercializarea produselor agricole în pieţe va funcţiona pe baza unor noi reguli, care au intrat recent în vigoare. Este vorba despre Legea 154/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol care stabileşte că agricultorii persoane fizice care vând produse agricole proprii vor avea nevoie de noi documente. Astfel, certificatul de producător, utilizat în prezent, de la 1 decembrie 2014, va fi înlocuit cu un atestat de producător, iar pe lângă acest act, producătorul va avea nevoie şi de un carnet de comercializare. Practic, atunci când vinde produse, producătorul agricol va trebui să elibereze cumpărătorilor o filă din carnetul de comercializare – chitanţă.

Certitficatul de producător, înlocuit cu atestatul şi carnetul de comercializare

Reprezentantul DAJ Sălaj a precizat că producătorii agricoli, persoane fizice, pot obţine atestatul de producător, care va înlocui certificatul de producător utilizat în prezent, de la primăria localităţii de domiciliu. Acest atestat, cu un termen de valabilitate de un an, dovedeşte calitatea de producător agricol şi va cuprinde: numele şi prenumele producătorului agricol, precum şi denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv efectivele de animale, care sunt înregistrate în registrul agricol al primăriei pe a căror rază se află terenul, ferma sau gospodăria. Atestatul va trebui vizat semestrial, prin aplicarea ştampilei şi a semnăturii primarului de localitate.
De asemenea, odată cu eliberarea atestatului, producătorul trebuie să solicite şi eliberarea unui carnet de comercializare. Acesta se va elibera la cerere de către primarul pe a cărui rază de competenţă se află terenul, ferma sau gospodăria în care se obţin produsele destinate comercializării, în termen de cinci zile lucrătoare de la data solicitării. Valentin Duca a precizat că prima filă din acest carnet va conţine date privind identitatea producătorului agricol ca titular sau după caz, a soţului, soţiei şi rudelor de gradul I. „Pe acest carnet vor fi incluse şi informaţii privind suprafeţele cultivate şi structurile corespunzătoare pe specii de legume, pomi fructiferi, dar şi pe specii de animale, care să reflecte producţiile destinate comercializării”, spus Duca. Astfel, carnetul de comercializare a produselor va funcţiona practic ca un chitanţier. Concret, atunci când vor vinde produse, indiferent de calitatea cumpărătorului, persoană fizică sau persoană juridică, agricultorii vor utiliza filele din acest carnet, după cum urmează: primul exemplar se va înmâna cumpărătorului, al doilea exemplar se va păstra de vânzător şi al treilea exemplar se păstrează la carnet.

Amenzi pentru cei care nu respectă legea

Producătorii agricoli care nu vor utiliza carnetul riscă, în urma controalelor realizate de reprezentanţii DAJ, să fie sancţionaţi cu amendă cuprinsă între minim 200 de lei şi maximum 1.000 de lei. De asemenea, producătorii care vor transporta produse agricole de la locul de deţinere la locul de comercializare, dar nu vor respecta obligaţia de a deţine o filă completată corespunzător cantităţilor şi structurii sortimentelor transportate, pot fi sancţionaţi cu amendă de la 3.000 la 4.000 de lei. Dacă nu vor afişa eticheta de produs, comercianţii vor fi pasibili de o amendă între 100 lei şi 300 lei. Sancţiunile cresc considerabil în cazul în care producătorii comercializează produse, însă nu au un atestat de producător valabil şi un carnet de comercializare a produselor. În acest caz amenzile sunt cuprinse între 15.000 de lei şi 22.500 de lei. Dacă producătorul va vinde, în baza carnetului de comercializare, alte produse decât cele din producţia proprie, riscă o amendă între 7.500 şi 15.000 de lei.

2 Thoughts to “Producătorii agricoli care vând în pieţe, obligaţi să dea chitanţă cumpărătorilor”

  1. Anonim

    Deci dacă are scris pe carnet ceapă și este prins că vinde usturoi, plătește amendă de 150 milioane lei vechi! Asta e de la domnișorica ministru de finanțe Petrescu-Usturoi, care combate evaziunea fiscală. Iar dacă țăranii, babele din piață nu știau pe cine să voteze, atunci să-l mai voteze pe Copy-Ponta!

  2. Anonim

    Bunicuțele care vând ȋn piața agroalimentară produse din producția proprie, niciodată nu o să aibă in certificatul de producător(sau cum o să-i spună), altceva decăt ceea ce produce. Doamnele care vând ȋn piață banane, rodii, struguri(apropo, toți sunt producători sălăjeni si vând struguri de Vrancea-foarte dulci), acelea o să aibă pe tarabă altceva decât ceea ce scrie ȋn documente. Domnul Duca să facă bine să-i verifice pe cei care vând și nu produc. Să-i ia de mânuță pe cei de la finanțe și să se apuce de treabă. Sunt doar comercianți iar banii sunt toți nefiscalizați.

Leave a Comment