Iuliu Maniu, omagiat la Londra

Preotul Cristian Borz, coordonatorul Casei Memoriale „Iuliu Maniu” de la Bădăcin, a fost prezent zilele trecute la Londra, pentru a participa la omagierea lui Iuliu Maniu. Evenimentul cultural a marcat jubileul celor 150 de ani de la naștere și 70 de ani de la trecerea fostului om politic la cele veșnice prin moartea martirică în Penitenciarul de la Sighet.

Manifestarea, care s-a bucurat de un public larg și avizat, a constat într-o expoziție fotodocumentară și discursuri omagiale rostite de Preotul Eduard Fartan, Rectorul Misiunii Române Unite din Londra, inițiatorul evenimentului, de preotul Cristian Borz și de Ion-Andrei Gherasim, președintele Fundației Coposu. Expoziția este rezultatul cercetărilor întreprinse în documentele arhivelor românești. Expoziția începe cu scene din Transilvania secolului al XIX-lea: studiile, familia și primele sale inițiative politice ca lider pentru drepturile românilor transilvăneni, culminând în rolul său în timpul și după Primul Război Mondial în promovarea Unirii Transilvaniei cu România și a României Mari. Expunerea continuă cu rolul său de lider Partidului Național Țărănesc în perioada interbelică și dezvăluie încercările sale disperate de a salva democrația în perioada cruntă a instalării regimului totalitar comunist în România, activități care au dus la moartea sa tragică în Penitenciarul Sighet, în 1953. Evenimentul este o inițiativă a Misiunii Române Unite din Londra, condusă de părintele Eduard Fartan și s-a bucurat de sprijinul Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord și de colaborarea Institutului Cultural Român. Expoziția rămâne deschisă publicului până pe 3 iunie 2023 la Institutul Cultural Român din Londra, 1 Belgrave Square, SW1X 8PH.

Foto: Daniel Furculesteanu, Anastasia Fartan și Irineu Fartan

One Thought to “Iuliu Maniu, omagiat la Londra”

  1. […] Preotul Cristian Borz, coordonatorul Casei Memoriale „Iuliu Maniu” de la Bădăcin, a fost prezent zilele trecute la Londra, pentru a participa la omagierea lui Iuliu Maniu. Evenimentul cultural a marcat jubileul celor 150 de ani de la naștere și 70 de ani de la trecerea fostului om politic la cele veșnice prin moartea martirică în Penitenciarul de la Sighet. Manifestarea, care s-a bucurat de un public larg și avizat, a constat într-o expoziție fotodocumentară și discursuri omagiale rostite de Preotul Eduard Fartan, Rectorul Misiunii Române Unite din Londra, inițiatorul evenimentului,… Citeste mai mult […]

Leave a Comment