Primarul Căpîlnașiu dă cu subsemnatul

Primarul Municipiului Zalău, Radu Căpîlnașiu, a prezentat luni, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local, raportul privind starea socială și economică a orașului în anul 2013.
Bugetul pentru investiţii al Primăriei a fost de 34,6 milioane de lei. Investiții importante au fost realizate la unitățile de învăţământ. La Grădinița 5 și la Liceul Sportiv au fost montate centrale termice pe gaz, au fost înlocuite acoperișul de la corpul B al Liceului ”Mihai Viteazul” și instalația de încălzire din corpul B al Școlii ”Mihai Eminescu”, la Grădinița 10 s-a montat un sistem video de supraveghere, iar la Liceul ”Gheorghe Șincai” au fost achiziționate dotări IT. Cea mai importantă investiție, făcută cu ajutorul banilor europeni, rămâne însă modernizarea corpurilor A și B și a internatului la Colegiul Alesandru Papiu Ilarian. La capitolul sănătate, primarul notează reabilitarea Centrului de Transfuzii în vederea eliminării infiltraţiilor de apă în subsolul clădirii. În ce privește activitatea cultural-sportivă, s-au investit bani în amenajarea Parcului Central, într-o instalație de udare a zonelor verzi din Parcul Central și din zona Sălii Sporturilor , dar și în împrejmuirea parcării de la Sala Sporturilor. Începute în 2013, au rămas nefinalizate investițiile pentru vestiarele terenurilor de tenis și acoperirea a două terenuri de tenis. Inaugurarea lor este preconizată pentru acest an. Cei mai mulți bani, respectiv 20 de milioane de lei, au fost alocați pentru gospodărire comunală. Din această sumă a fost co-finanțat proiectul de reabilitare a clădirii Transilvania, s-a construit complexul agroalimentar din centrul municipiului, s-a reabilitat capela cimitirului și au fost reabilitate termic mai multe blocuri de locuințe. Nu în ultimul rând, la capitolul transport, s-a finalizat cu ajutorul fondurilor europene ”Sistemul inteligent de semaforizare” și a fost amenajat un podeț în Dumbrava Nord. Urmează ca lucrarea de amenajare a parcării pentru autobuze din cartierul Brădet, începută anul trecut, să fie recepționată la finalul acestei luni.

Asistații social, o parte importantă a comunității
Șomajul înregistrat în municipiu la sfârșitul anului 2013 era de doar 2,16 la sută, principala categorie de șomeri fiind cei cu vârsta între 40 și 50 de ani. Nu mai puțin de opt societăți comerciale cu sediul în Zalău au făcut concedieri colective în 2013. În ce privește asistența socială, 5742 au beneficiat de ajutoare alimentare din partea Uniunii Europene, iar alte o sută de persoane au beneficiat de venitul minim garantat. Pentru sezonul rece 2013 – 2014 au solicitat acordarea ajutorului pentru încălzire 1810 persoane. În intervalul ianuarie – decembrie 2013 s-a înregistrat un număr mediu lunar de 121 persoane, care au beneficiat de serviciile Cantinei de Ajutor Social. Adăpostul de noapte acordă servicii de găzduire pentru aproximativ 50 de oameni ai străzii.

Calitatea vieții în municipiu
Potrivit raportului primarului, calitatea apei potabile a crescut în urma investițiilor și modernizărilor făcute la Stația Vârșolț. De asemenea, În urma punerii în funcţiune a noii Staţii de Epurare, extinderea şi reabilitarea sistemului de canalizare a municipiului Zalău, procentul de ape uzate neepurate sau insuficient epurate a scăzut în anul 2013. S-au înregistrat 435 defecţiuni pe reţelele de distribuţie a apei potabile şi 1.107 colmatări pe reţelele de canalizare.
Monitorizarea calităţii aerului se face prin măsurători continue, dar şi prin analiza de laborator a unor probe colectate în diferite zone ale oraşului. Valorile înregistrate nu depăşesc valoarea limită pentru protecţia umană.
Pe parcursul anului 2013 au fost efectuate un număr de 1.914 de determinări ale nivelului de zgomot. Principala sursă de poluare fonică o reprezintă traficul rutier, unde din 600 de măsurători, în 490 de cazuri s-au înregistrat depășiri ale limitelor admise.
Prin serviciul public de salubrizare de pe raza municipiului Zalău, în 2013 s-au colectat peste 15.000 de tone de deșeuri menajere și 357 de tone de deșeuri reciclabile. Sunt în curs de modernizare 26 de puncte gospodăreşti. Acestea vor fi închise, împrejmuite cu plasă de sârmă, acoperite şi betonate, evitând, astfel, infiltrarea apei în sol sau apă, sau împrăştierea deşeurilor în afara punctului de colectare.

One Thought to “Primarul Căpîlnașiu dă cu subsemnatul”

  1. adevar curat

    e varza zalaul primarule, e varza rau, poate iti aduc la cunostiinta aceste impresii armata de purtatori de grai pe care ii hranesti din banii nostri, in primarie incompetenta si armata de gagicute dragute si masculi feroce angajati doar pentru ca iti bat in palme la partid umple la maxim birourile si se calca pe bombee sa-ti fie rusine nenorocitule, si nu-ti doresc decat sa-ti dea D-zeu numai dupa cum meriti si dupa cum imparti si tu dreptatea si faci lucrurile cu buna credinta . tu crezi ca noi oamenii de rand nu vedem rahatul pe care il produci zilnic cu armata de incompetenti promovati si angajati doar pentru ca te ling in partea dorsala si se gudura in fata ta inca o data sa-ti fie rusine

Leave a Comment