Primăria Zalău le răspunde oamenilor de afaceri: “Impozitul pentru clădirile nerezidențiale deţinute de persoane juridice se încadrează în media pe ţară”

Un grup de oameni de afaceri din municipiul Zalău, nemuţumiţi de hotărârea Consiliului Local (CL) cu privire la impozitarea clădirilor nerezidenţiale din municipiu, au adresat zilele trecute o scrisoare redacţiei noastre prin care îşi arătau nemulţumirea faţă de cota de impozitare aplicată de municipalitate acestui gen de clădiri. În petiţie, afacerişti zălăuani susţin că impozitul pe clădirile nerezidenţiale le influenţează negativ activitatea se cereau revizuirea procentului de impozitare stabilit pentru anul în curs.

Primarul Radu Căpîlnaşiu susţine că, pentru o corectă informare a cititorilor cu privire la nivelul cotei de impozitare pentru clădiri nerezidențiale deținute de către persoane juridice, se impun următoarele precizări: Impozitul pentru clădirile nerezidențiale detinute de persoane juridice, conform  art. 460 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 – 1,3 la sută, nivelul fiind stabilit de către consiliul local. Conform art. 489 din același act normativ, față de cota maximă stabilită de lege, Consiliul Local  putea aplica și o cotă adițională de maxim 50 la sută. În cazul persoanelor juridice, cota aplicată începând cu anul 2010 și până în anul 2015 era de 1,3  la sută, cotă care a fost menținută și în anul 2016.

În ceea ce privește afirmația că Municipiul Zalău este în fruntea orașelor cu cel mai mare impozit, primăria precizează că, din analiza hotărârilor consiliilor locale ale unor localităti cu rang de municipiu reședință de județ, așa cum pot fi ele consultate pe paginile de internet ale acestor instituții, rezultă că în Bucureşti cota de impozitare pentru clădiri nerezidenţiale aparţinând persoanelor juridice este de 1,5 la sută, în  Craiova  cota este de 1,73 la sută, Ploieşti – 1,56 la sută,Târgu Mureş 1,8 la sută, Sibiu, Bistriţa, Arad, Satu Mare, Deva, Alba Iulia, Arad, Baia Mare – 1,3 la sută. Cote mai mici sunt în iaşi – 0,95 la sută, Cluj Napoca,Timişoara şi Oradea – 1 la sută.

Din cele prezentate mai sus se constată că Municipiul Zalău se încadrează în media celorlalte orașe, cu rang de municipiu reședință de județ, în ceea ce privește nivelul cotei de impozitare pentru clădiri nerezidențiale deținute de către persoane juridice. Cota de 1,3 la sută, stabilită de Consiliul Local al Municipiului Zalău, se aplică la valoarea rezultată din rapoartele de evaluare întocmite de experți ANEVAR și standardizate printr-o metodologie modificată recent, care nu creează diferențe între clădiri situate în orașe și județe diferite. Începând cu anul 2016, a existat și o schimbare a modului de stabilire a valorii de impozitare, prin aplicarea noilor standarde de evaluare, fapt care a condus, pentru unele persoane juridice, la salturi considerabile ale nivelului impozitului datorat pentru anul 2016, față de cel datorat în anul 2015.

Din analiza rapoartelor de evaluare pentru clădiri nerezidentiale, aparținând persoanelor juridice, deja depuse la Direcția Economică, salturile mari  ale valorilor impozabile au ca posibilă cauză  următoarele aspecte:

Vechile rapoarte de evaluare (reevaluare) ofereau evaluatorilor posibilitatea diminuării/creșterii valorilor obținute, lucru care la această dată nu mai este posibil; “Salturi importante apar și acolo unde reevaluările anterioare au pornit de la un preț istoric foarte mic, preț istoric care, conform noii metodologii, nu mai are nici o importanță în stabilirea noii valori prin rapoartele de evaluare;

Stabilirea noii valori evaluate a imobilelor, conform GEV500, are la bază, ca metodologie de calcul, doar metoda costului de realizare a clădirii și care suferă ajustări foarte precise, în funcție de anul construcției, materialele din care este construită, modul de utilizare a acesteia etc.”, spune primarul Radu Căpîlnaşiu. Prin urmare, nivelul cotei de impozitare va rămâne în continuare acelaşi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment