Primăria Zalău încearcă să găsească bani pentru Parcul fotovoltaic

 

Deşi intenţionează să înfiinţeze un parc fotovoltaic la ieşirea din Zalău înspre Hereclean, administraţia locală municipală va trebui să dea dovadă de puţintică răbdare, întrucât, în momentul de faţă, nu mai există surse de finanţare prin Fondul de Mediu pentru asemenea proiecte. În plus, potrivit reprezentanţilor Primăriei Zalău, nici nu a fost publicat vreun ghid de al solicitantului pentru accesarea de finanţări în domeniul respectiv, astfel că lucrurile au rămas în aşteptare.

Dorinţa autorităţilor municipale de a avea un parc fotovoltaic, care să producă energie electrică din surse regenerabile, cu costuri cât mai mici, rămâne, însă, valabilă. În prezent, consumul înregistrat la Zalău (administraţie locală şi instituţii subordonate, n.r.) este de 3.700 megawaţi/oră/an, ceea ce ar însemna un cost al investiţiei de 5 milioane de euro. Cum suma nu poate fi acoperită din bugetul local, soluţia pentru ca investiţia să prină contur este doar găsirea unei surse de finanţare, edilii încercând acest lucru încă de la începutul anului. Tot atunci, consilierii locali din Zalău au aprobat documentaţia tehnico-economică aferentă acestui obiectiv de investiţii, numit „Instalaţia de producere a energiei electrice din surse regenerabile solare SoArE Zalău”. „Studiul de Fezabilitate şi Proiectul Tehnic sunt finalizate, avizele necesare au fost obţinute, iar suprafaţa de 3,5 hectare pe care să fie amenajat parcul a fost stabilită lângă staţia de epurare. Am făcut aceste demersuri pentru a putea aplica pentru un proiect european în momentul deschiderii unei linii de finanţare, ceea ce până acum nu s-a întâmplat. Căutăm o modalitate de finanţare a proiectului”, a declarat administratorul public al Zalăului, Radu Nistorescu.

Potrivit proiectantului, centrala fotovoltaică care urmează să fie instalată la Zalău va fi alcătuită din panouri fotovoltaice şi va fi conectată la reţeaua de medie tensiune, urmând să asigure iluminat public.

 

 

Energie din surse regenerabile

 

Panourile fotovoltaice au început să fie folosite pe o scară din ce în ce mai largă şi în alte judeţe, în ciuda preţului mare şi al potenţialului energetic scăzut pe care îl are România Dacă în urmă cu câţiva ani, prea puţini erau românii interesaţi de asemenea proiecte, temându-se de sumele implicate şi de amortizarea investiţiei în prea mulţi ani, prezentul aparţine proiectelor solare, aceasta fiind o zonă în care se aşteaptă o dezvoltare accelerată pe termen scurt.

Iniţial, panourile fotovoltaice au fost folosite pentru a asigura energia electrică acolo unde nu exista nici un alt mod de a o produce, adică în staţii experimentale, outpost-uri îndepărtate sau sateliţi. În prezent, însă, panoul fotovoltaic este încă destul de costisitor, dar a început să pătrundă în cam toate domeniile şi mediile sociale. Astfel, este folosit pentru a produce curentul electric necesar locuinţelor individuale izolate, în cadrul unor centrale solare de mare capacitate, în cadrul dispozitivelor mobile precum taxiurile electrice sau alimentatoarele mobile etc.

Potrivit estimărilor făcute în domeniul energiei verzi, pe măsură ce tehnologia va avansa şi preţul panourilor solare va scădea, tot mai multe persoane vor avea acces la această formă alternativă de producere a energiei electrice.

 

Alte articole

2 Thoughts to “Primăria Zalău încearcă să găsească bani pentru Parcul fotovoltaic”

  1. ion

    Pe terenul lui Crecan se face investitia???

  2. gheorghe

    poate cu firma lui crecan , ca ăsta ii canalu de scurgere a banilor catre capalnasiu

Leave a Comment