Prigoana fumatorilor in institutii si firme

Prigoana fumatorilor in institutii si firme

Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Salaj desfasoara zilnic activitati de control pentru verificarea modului in care sunt respectate prevederile Legii 349/2002, cu modificarile ulterioare, pentru prevenirea efectelor consumului produselor din tutun. Astfel ca, barurile, restaurantele, discotecile si alte spatii publice cu destinatie similara risca sa fie inchise temporar, in cazul in care permit fumatul in afara zonelor special amenajate. Patronii care nu respecta legislatia referitoare la fumatul in spatiile inchise vor fi amendati cu sume cuprinse intre 1.000 la 5.000 lei.

Ce spune legea?

Reglementarile in vigoare interzic fumatul in spatiile publice inchise, dar nu se spune clar ca fumatul este interzis la locul de munca. Legea cu pricina spune ca: Spatiile trebuie sa fie construite astfel incat sa deserveasca doar fumatul si sa nu permita patrunderea aerului viciat in spatiile publice inchise si sa fie ventilate, dotate cu scrumiere si extinctoare, precum si sa fie amenajate in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind prevenirea si stingerea incendiilor. Asa cum este ea formulata la momentul actual, angajatorul are trei optiuni: sa interzica total fumatul in companie, sa nu implementeze nici un fel de regulament antifumat sau sa amenajeze acele spatii ventilate corespunzator. In plus, tot din acest an, in tara noastra pachetele de tigari fabricate in 2007 trebuie sa respecte noi standarde: avertismentele privind efectele nocive ale tutunului sa fie mai explicite. Acestea sunt masuri care le completeaza pe cele luate inca din anul 2002: interzicerea fumatului in locurile publice inchise (inclusiv la serviciu) in lipsa unor spatii special amenajate si inscriptionarea pachetelor cu produse din tutun.

Patronii greu incercati la buzunare…

Conform datelor primite de la OJPC Salaj, de la inceputul anului si pana in prezent, inspectorii au efectuat 143 de controale la unitati de alimentatie publica din judet. Valoarea totala a amenzilor aplicate in doua luni si jumatate este de 25.000 lei (250 milioane lei vechi). Totodata, in perioada amintita, inspectorii au mai aplicat si 133 de avertismente. Aurora Sabou, directorul executiv al OJPC Salaj, a mentionat faptul ca majoritatea patronilor verificati au intrat in legalitate, mai exact au amenajat spatii destinate fumatorilor si nefumatorilor. Desi majoritatea agentilor economici au intrat in legalitate, mai efectuam controale prin sondaj, pentru a verifica daca normele sunt respectate in continuare, a conchis seful OJPC.

Leave a Comment