Poştaşii şi-au reluat activitatea

Oficiile poştale şi-au redeschis porţile, marţi, 1 noiembrie, după trei zile în care angajaţii s-au aflat în grevă generală. În urma negocierilor purtate cu conducere companiei Poşta Română, sindicalişii au obţinut o creştere salarială, începând cu 1 ianuarie 2017, de 80 de lei brut/angajat și tichete de masă în valoare de 11,50 lei/zi, mai mari cu 2,5 lei decât în prezent.

“Vorbim despre un plus de 100 de lei net pentru fiecare din cei 320 de salariaţi pe care Poşta Română îi are în Sălaj”, a precizat Călin Balog, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali Sălaj.

În acest context, conflictul de muncă declanșat săptămâna trecută de angajații Poștei Române în toată țara a încetat, iar activitatea poștală a revenit la normal.

Potrivit unui comunicat al Poștei Române, conducerea Poștei Române și reprezentanții sindicatului au agreat, luni, schema de majorare a salariilor poștașilor, cu aplicare de la 1 ianuarie 2017.

„În cadrul negocierilor s-a convenit acordarea de tichete de masă la valoarea nominală a tichetului de 11,50 lei/zi, față de valoarea actuală de 9 lei, după intrarea în vigoare a actului normativ care prevede majorarea valorii nominale a tichetelor de masă. Suplimentar, s-a stabilit acordarea unei creșteri salariale de 80 de lei brut/angajat. Această schemă de majorare a urmărit principiile echității sociale, vizând angajații cu cele mai mici venituri. Ea a fost agreată în contextul continuării planului de optimizare a personalului, care va duce la o structură mai eficientă în zona administrativă. Ca urmare a celor convenite luni între conducerea Poștei Române și partenerii sociali, conflictul de muncă va înceta, iar activitatea poștală va reveni la normali”, se arată în comunicatul Poștei.

Peste 15.000 de angajaţi din mai mult de 1.000 de subunităţi poştale au declanşat joi, 27 octombrie, proteste în toată ţara, fiind nemulțumiți de salarizarea din sistem și de propunerile venite din partea conducerii companiei, care condiționa majorările salariale de concedieri.

Într-un comunicat de presă, conducerea companiei a afirmat vineri că încetarea lucrului în unitățile poștale a adus pierderi companiei de 4,5 milioane de lei, în doar câteva ore, dar și că protestul poștașilor s-a aflat „în afara cadrului legal” și „a afectat semnificativ activitatea operatorului național de servicii poștale”.

Poșta Română rămâne compania cu cea mai mare cifră de afaceri din acest sector de activitate, dar și cel mai mare angajator din România, cu puțin peste 25.000 de angajați.

Alte articole

Leave a Comment