Pompă de căldură aer-apă. Ce trebuie să știi înainte să cumperi

Pompele de căldură aer-apă sunt deja cel mai popular tip de sistem de încălzire utilizat în clădirile noi. Află mai multe despre modul în care acestea funcționează, despre avantajele și dezavantajele lor și despre ceea ce ar trebui să iei în considerare în ceea ce privește locuința ta.

Avantajele pompelor de căldură aer apă

Dacă ai ales o pompă de căldură aer apă, vei beneficia de numeroase avantaje.

  • Prietenoase cu mediul înconjurător

O pompă de căldură aer apă are nevoie doar de energie electrică pentru a produce căldură și nu necesită niciun combustibil, cum ar fi gazul, petrolul sau lemnul. Acest lucru înseamnă că o pompă de căldură aer apă nu emite deloc CO2 sau particule, ceea ce le face deosebit de prietenoase cu clima.

Bineînțeles, producerea de energie electrică pentru pompa de căldură produce CO2. Însă, pe măsură ce trece timpul, din ce în ce mai multe surse de energie regenerabilă sunt adăugate la amestecul de surse de energie utilizate. Astfel, o pompă de căldură aer apă va deveni, în mod automat, din ce în ce mai neutră din punct de vedere climatic.

  • Pregătite pentru viitor

Dacă îți încălzești locuința folosind o pompă de căldură aer apă, devii independent de livrările de petrol sau gaz și de viitoarele creșteri ale prețurilor la combustibili. Și nu trebuie să te temi de viitoarele interdicții și restricții privind temperatura casei  dacă folosești aceste sisteme de încălzire ecologice.

  • Întreținere redusă

Funcția unei pompe de căldură se bazează pe o tehnologie fiabilă și testată în timp. Din acest motiv și din altele, costurile de întreținere sunt corespunzător scăzute. De exemplu, nu este nevoie de o curățare regulată și complexă, așa cum ar putea necesita multe centrale.

  • Eficiență ridicată

O pompă de căldură aer apă este capabilă să genereze patru sau mai mulți kilowați-oră de căldură dintr-un kilowatt-oră de electricitate. Spre deosebire de alte tipuri de încălzire, o pompă de căldură aer apă utilizează energia de intrare extrem de eficient. Cu cât modelul respectiv este mai eficient, cu atât costurile de operare ale sistemului de încălzire sunt mai mici.

  • Costuri de achiziție reduse

O pompă de căldură aer apă este mai ieftină decât pompele de căldură geotermice sau pompele de căldură apă-apă.

  • Răcire și încălzire

O pompă de căldură aer apă nu numai că poate fi folosită pentru a genera căldură confortabilă în anotimpurile reci, dar poate oferi și o răcire ușoară în timpul verii, dacă ai un sistem de încălzire prin pardoseală.

Dezavantajele pompelor de căldură aer apă

Un sistem de încălzire modern care utilizează o pompă de căldură aer apă este într-adevăr foarte eficient. Dar pompele de căldură apă -apă sunt și mai eficiente și, prin urmare, consumă și mai puțină energie electrică. În plus, randamentul energetic al pompelor de căldură aer-apă la temperaturi exterioare scăzute nu este la fel de bun ca la temperaturi mai ridicate.

Alte două aspecte pe care ar trebui să le cunoști: pompele de căldură aer apă pot fi mai ieftine la achiziție decât alte tipuri de pompe de căldură, dar sunt totuși mai scumpe decât centralele pe gaz.

Iar pompele de căldură aer apă necesită volume mari de aer. Ia în considerare locul de instalare în timpul fazei de planificare, precum și zgomotul generat de ventilatoare pe măsură ce acestea aspiră aer. Cel mai bine este să selectezi un model super silențios.

Tipuri de pompe de căldură aer apă

Dacă vrei un sistem de încălzire de acest tip, poți alege dintre diverse modele pentru a se potrivi caracteristicilor specifice ale clădirii.

  • Pompe de căldură monobloc pentru instalare în exterior

Pompele de căldură monobloc combină toate componentele într-o singură carcasă. Acest lucru face ca instalarea să fie foarte ușoară. Atunci când este instalată în exterior, pompa de căldură aer apă va fi amplasată în grădina sau în curtea casei tale. Astfel se economisește spațiu.

  • Pompe de căldură monobloc pentru instalare în interior

Dacă este instalată la interior, o pompă de căldură monobloc cu sursă de aer va fi poziționată într-o cameră specială. Țevile utilizate pentru transferul de căldură sunt deosebit de scurte în acest scenariu.

  • Pompele de căldură split

În cazul pompelor de căldură split, componentele tehnice sunt împărțite într-o unitate exterioară și o unitate interioară. Acest design este deosebit de flexibil. Un inginer specializat în domeniul frigului trebuie să instaleze sistemul, deoarece circuitul de refrigerant duce din exterior în interiorul clădirii.

  • Pompe de căldură pentru apă caldă menajeră

Pompele de căldură pentru apă caldă menajeră sunt tipuri speciale de pompe de căldură cu sursă de aer. Acestea furnizează apă caldă doar pentru baie și bucătărie și nu furnizează căldură pentru funcționarea unui sistem de încălzire. În general, pompele de căldură pentru apă caldă menajeră sunt echipate cu un rezervor de apă caldă. Acestea sunt perfecte pentru a fi instalate în timpul proiectelor de renovare, deoarece pot fi completarea ideală a tipurilor convenționale de sisteme de încălzire.

 

One Thought to “Pompă de căldură aer-apă. Ce trebuie să știi înainte să cumperi”

Comments are closed.