Poliţiştii sălăjeni, dotaţi cu trei Dacii Duster

Trei autovehicule Dacia Duster au fost repartizate, la finele săptămânii trecute, Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, pentru a fi folosite în misiunile desfăşurate pentru siguranţa cetăţenilor. În ultima luna, în total, Poliţia Română a primit 180 de autospeciale, care au fost repartizate structurilor operative din municipiul Bucureşti, precum şi din toate judeţele. Ultimele autoturisme au fost preluate vineri, 21 noiembrie, de către poliţiştii din 32 de judeţe. A fost de 132 de maşini, parte din lotul celor 180 de autoturisme repartizate Poliţiei Române, în cadrul procesului de înnoire a parcului auto al Ministerului Afacerilor Interne, aprobat de viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Primele 48 de autoturisme au intrat în dotarea Poliţiei Române în 5 noiembrie, cheile acestota fiind înmânate în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Interne. Din dispoziţia chestorului general Petre Tobă, şeful Poliţiei Române, autospecialele vor fi repartizate către poliţiştii de rutieră, investigaţii criminale, investigarea fraudelor şi arme, precum şi către poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate.
Cele 180 de autospeciale reprezintă cel mai mare lot de autovehicule intrate în dotarea structurilor operative ale Poliţiei Române, în ultimii ani.

Doar o maşină pentru jandarmii sălăjeni
Conform datelor centralizate la începutul acestui an, gradul de asigurare cu autovehicule, la nivelul tuturor structurilor, era în medie de 42,6 la sută. “Aproape 80 la sută din parcul auto al Ministerului Afacerilor Interne, incluzând aici Poliţia, Jandarmeria, Poliţia de Frontieră şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, avea la începutul anului 2014 o vechime de peste zece ani, ultima achiziţie importantă de autovehicule, derulată la nivelul ministerului, din fonduri bugetare, realizându-se în anul 2006″, au declarat reprezentanţii MAI.
În urma rectificării de buget, Guvernul a aprobat alocarea sumei de 31 milioane de euro pentru îmbunătăţirea nivelului de dotare cu autovehicule, banii provenind din totalul de 57 milioane euro venituri proprii ale Ministerului Afacerilor Interne. Diferenţa de 26 de milioane de euro urmează să fie utilizată, cu aceeaşi destinaţie, în anul 2015.
Astfel, potrivit sursei citate, a fost iniţiată procedura de achiziţie publică, prin licitaţie deschisă, pentru circa 2.800 de autovehicule. Conform celor declarate de oficiali, primele autovehicule din acest lot intră în dotarea Ministerului, până la sfârşitul acestui an.
Tot în această lună, un autoturism Dacia Duster a ajuns în curtea jandarmilor sălăjeni. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Sălaj, Isaia Micle, una din cele 100 de maşini Dacia Duster, predate de Ministerul Afacerilor Interne către Poliţie, Jandarmerie şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj a fost predată instituţiei în 11 noiembrie.

În ultimul an, cinci autospeciale ale IPJ, scoase din uz
Parcul auto al IPJ Sălaj număra, până în prezent, doar 136 de mijloace de transport, faţă de necesarul de 286 prevăzut, gradul mediu de dotare fiind astfel de 47 la sută. Conform precizărilor reprezentanţilor Inspectoratului, în ultimul an, din cauza uzurii fizice şi morale avansate, a folosirii intensive, precum şi a vechimii mari în serviciu, cinci autospeciale au fost retrase în vederea întocmirii formalităţilor de scoatere din funcţiune, valorificare, transfer fără plată şi casare. De asemenea, în anul 2013, au fost reparate 153 de autospeciale, din care 145 în atelierul propriu al unităţii, iar opt în cadrul unităţilor specializate ale agenţilor economici de profil. “Autovehiculele reparate reprezintă 78 la sută din totalul parcului auto şi au necesitat un efort bugetar considerabil”, a menţionat sursa citată. De altfel, în ultimul an, în parcul activ, au intrat doar trei autospeciale, respectiv câte una pentru: structura de investigare a fraudelor, Postul de Poliţie Sîg şi Biroul pentru Imigrări Sălaj.
Astfel, potrivit datelor furnizate de IPJ Sălaj, structurile de ordine publică folosesc 70 de autoturisme, poliţia rutieră -11, celelalte structuri operative – 29, structurile suport – 10, iar unităţile asigurate logistic, 12. Pentru acestea s-a asigurat carburantul necesar, respectiv 120.032 litri de benzină şi 37.230 litri de motorină, neconstatându-se depăşiri ale normelor de consum, în cursul anului 2013.

Leave a Comment