Poliţia investighează un nou tip de înşelăciune legat de vânzarea de certificate verzi de vaccinare anti-COVID false

Poliţia Română anunţă că investighează un tip de înşelăciune legat de comercializarea de certificate verzi de vaccinare anti-COVID false, informează news.ro.

Astfel, sunt postate anunţuri privind vânzarea de astfel de documente, în schimbul a aproximativ 100 de euro sau echivalent bitcoin, banii fiind ceruţi rapid, iar după ce se face plata vânzătorul nu mai transmite nimic. „Acest tip de înşelăciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicaţiile securizate de comunicare şi de plată, precum şi de reticenţa persoanelor înşelate de a sesiza faptele, întrucât acestea sunt de natură penală”, afirmă poliţiştii.

„În urma cercetărilor efectuate de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, în cazurile de comercializare de certificate verzi de vaccinare anti COVID-19 false, a fost descoperit un nou tip de înşelăciune, căreia îi cad victime persoanele dornice de a obţine un astfel de certificat”, a transmis, miercuri, Poliţia Română.

Astfel, din cercetări a reieşit că persoane necunoscute creează pe aplicaţiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive, care conţin cuvinte precum vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine cards etc. şi postează anunţuri de vânzare de certificate COVID-19.

„Amatorii de astfel de documente falsificate intră în discuţii cu ofertantul prin conversaţii scrise, private şi transmit datele de identificare pentru completarea aşa-zisului certificat, fiindu-le solicitată plata unor sume de bani, de aproximativ 100 de euro, pentru eliberarea unui certificat de vaccinare cu doză unică. Plata este solicitată în echivalent bitcoin, prin intermediul automatelor de plată sau în euro, prin aplicaţia PayPal, fiind oferite instrucţiuni precise de plată şi codul QR al portofelului electronic sau, după caz, adresa de e-mail a beneficiarului”, au arătat poliţiştii.

Conform sursei citate, pentru a-i convinge pe cumpărători să facă plata, autorul transmite fotografii ale certificatului solicitat, precum şi ale AWB-ului generat electronic de firma de curierat, afirmând că, dacă nu se face plata în scurt timp (30 de minute sau o oră), se renunţă la tranzacţie.

„După efectuarea plăţii, vânzătorul nu mai transmite nimic şi blochează conversaţiile cu solicitantul. Acest tip de înşelăciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicaţiile securizate de comunicare şi de plată, precum şi de reticenţa persoanelor înşelate de a sesiza faptele, întrucât acestea sunt de natură penală”, a adăugat IGPR.

Cercetările continuă, pentru a fi identificate persoanele implicate şi a fi stabilită întreaga activitate infracţională.

„Atragem atenţia tuturor cetăţenilor asupra acestui nou tip de înşelăciune, de a nu deveni victimă a acesteia, precum şi asupra naturii penale a faptelor”, a subliniat Poliţia.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment