Peștera Măgurici din Ileanda rămâne închisă publicului larg. Aici trăiesc lilieci unici în Europa

Peștera Măgurici, habitat în care trăiesc trei specii de lilieci unice în Europa, a fost prezentată de Agenția pentru Protecția Mediului Sălaj ca fiind de o importanță majoră la nivel european. Accesul în peșteră rămâne interzis publicului larg, pentru protejarea speciilor de animale existente aici.

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Sălaj, peştera cu trei specii de lilieci unicat în Europa, considerate specii ocrotite, este cea mai cunoscută din Sălaj, atât pe plan naţional cât şi internaţional. „Peştera Măgurici este o arie naturală protejată de interes comunitar, parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000. Această reţea este instrumentul principal pentru conservarea patrimoniul natural pe teritoriul Uniunii Europene. Peştera Măgurici având o suprafaţă de 90 ha, situată pe teritoritoriul administrativ al comunei Ileanda, reprezintă un habitat de însemnătate crescută pentru fauna de chiroptere din Podişul Someşan. Dintre cele cinci specii de microchiroptere identificate în peştera Măgurici, trei specii, respectiv Liliacul mare cu potcoavă (Rhinolophus ferrumequinum), Liliacul mic cu potcoavă (Rhinolophus hipposideros) şi Liliacul cu aripi lungi (Miniopterus schreibersii) sunt considerate specii ocrotite în baza Acordului privind conservarea liliecilor în Europa. De asemenea, rezultatele obţinute în urma studiilor mineralogice indică faptul că peştera Măgurici reprezintă un sit de o deosebită importanţă și prin rarităţile mineralogice naţionale, dar mai ales mondiale pe care le adăposteşte.
Întrucât perturbarea factorilor de mediu în habitatul subteran poate avea consecinte nedorite asupra speciilor de lilieci, accesul în această peșteră este interzis publicului larg”, este mesajul instituției sălăjene.

Foto: APM Sălaj

One Thought to “Peștera Măgurici din Ileanda rămâne închisă publicului larg. Aici trăiesc lilieci unici în Europa”

  1. […] Peștera Măgurici, habitat în care trăiesc trei specii de lilieci unice în Europa, a fost prezentată de Agenția pentru Protecția Mediului Sălaj ca fiind de o importanță majoră la nivel european. Accesul în peșteră rămâne interzis publicului larg, pentru protejarea speciilor de animale existente aici. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Sălaj, peştera cu trei specii de lilieci unicat în Europa, considerate specii ocrotite, este cea mai cunoscută din Sălaj, atât pe plan naţional cât şi internaţional. „Peştera Măgurici este o arie naturală protejată de interes comunitar,  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment