Peste 24.000 de salajeni au cerut subventii pe hectar

Peste 24.000 de salajeni au cerut subventii pe hectar

Peste 23.700 de salajeni au solicitat acordarea subventiei pe hectar, aferenta anului 2009 din fonduri europene, incadrandu-se in termenul prevazut de autoritatile centrale, si anume, 16 mai. Pe langa acestia, alti circa 450 de fermieri au depus asemenea cereri dupa data limita, fiindu-le impuse penalizari de 1 la suta pe zi. Reprezentantii Agentiei pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Salaj asteapta, totusi, dosare pana in 9 iunie, cei care intarzie cu solicitarile dupa aceasta data urmand sa piarda banii pentru acest an.

Campania de depunere a solicitarilor pentru subventiile pe hectar a inceput in 2 martie, iar pana la termenul limita de 16 martie au depus cereri 23.730 de agricultori din intreg judetul, ne-a declarat Nicoleta Joldes, coordonator campanie in Sistemul Integrat de Administratie si Control al APIA Salaj. Cum, in toate situatiile, mai sunt si intarziati, alti 438 de fermieri au depus cereri dupa 16 mai, astfel ca suporta penalitati de 1 la suta pe zi pentru fiecare zi de intarziere. Sursa citata ne-a declarat ca, totusi, este important ca oamenii sa ceara fondurile respective pana in data de 9 iunie, altfel platile urmand sa fie suspendate pentru acest an.

Fermierii care sunt interesati de subventiile pe hectar trebuie sa prezinte functionarilor APIA Salaj o singura cerere de plata, dar trebuie sa aiba la ei si actul de identitate, o copie dupa actul de identitate si un extras de cont.

Beneficiarii subventiilor pe hectar pot fi atat persoanele fizice, cat si cele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune etc. In cazul in care proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata respectiva va fi acordat celui care lucreaza terenul. Sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar si formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. In ceea ce priveste viile, livezile, culturile de hamei, pepinierele pomicole, pepinierele viticole, arbustii fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare.

De asemenea, pentru a primi subventiile pe suprafata, solicitantul trebuie sa declare toate parcelele agricole si sa respecte Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC) pe toata suprafata agricola a fermei. Masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Pentru campania 2009, Romania beneficiaza de o alocatie financiara de 618,1 milioane de euro pentru plata unica pe suprafata (SAPS), ceea ce reprezinta circa 71 de euro pentru un hectar.

Leave a Comment