Peste 11.000 de pensionari sălăjeni trăiesc la limita supraviețuirii

Din cei aproape 65.000 de pensionari sălăjeni, peste 11.000 primesc o pensie lunară de 800 de lei. Situația acestora, ca de altfel și a celor cu pensii mai mici, ar putea avea o șansă de îmbunătățire prin planurile pe care Ministerul Muncii le-a anunțat zilele trecute. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a spus în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc joi că toate dosarele de pensii vor fi verificate, aceasta fiind o etapă premergătoare recalculării pensiilor.

Principiul de bază care motivează aceste schimbări, dar și activitățile plănuite de Ministerul Muncii în perioada următoare pe segmentul pensiilor, ar fi înlăturarea discrepanțelor în cuantumul sumelor, situații existente în cazuri de pensii similare raportate la vechime, profesie etc. Revizuirea dosarelor se va face în baza unor informații ce vor fi folosite și la formula de recalculare a pensiilor. Ministrul a subliniat că această procedură trebuia să înceapă încă din vara lui 2019. „Anul acesta pensiile vor fi calculate pe baza legii în vigoare. Legea care a fost vânturată în faţa a milioane de pensionari, cât se poate de cinic, va fi cel mai probabil prorogată. În paralel cu calcularea pensiilor pe actuala formulă, pregătim o nouă lege, sustenabilă din punct de vedere financiar. Aceasta va aduce contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, în așa fel ca anul viitor pensiile să intre la plată în acest sistem nou”, a declarat ministrul Muncii. Joi, 28 ianuarie, a fost emis ordinul de ministru prin care urmează să fie revizuite/evaluate toate dosarele de pensie. „Începem acest proces de evaluare a dosarelor de pensie, aproximativ cinci milioane, cu structura actuală a Ministerului Muncii. Aceasta cu toate că inclusiv din anul 2019 ar fi trebuit pregătită infrastructura, echipamente, softuri şi resursa umană”, a spus Raluca Turcan, precizând totodată că după ce se definitivează programele pe fonduri europene, ministerul va face achiziții pentru urgentarea procesului. Ministerul ar urma să cumpere echipamente, aplicații informatice și va plăti personal suplimentar. În opinia ministrului Muncii, ar fi nevoie de încă aproximativ o mie de oameni care să fie implicaţi în recalcularea pensiilor.

 Ministerul Muncii spune că nu vor fi pensii reduse după recalculare

Ministrul Muncii a susţinut că procesul va fi laborios şi va presupune ca toate dosarele să intre într-un format electronic pe anumiţi indicatori. Ulterior va fi elaborată o nouă lege a pensiilor. Raluca Turcan a ținut să precizeze că în urma recalculării nu vor fi scăderi de pensii, ci “o recalculare care să reflecte contributivitatea”. Cei care vor obține, pe noua formulă, pensii mai mici, vor rămâne cu pensia la nivelul actual. „Pensiile vor fi recalculate pe o formulă, ce va fi introdusă în noua lege a pensiilor. Până când eu nu negociez această formulă cu toate partidele din coaliţie, cu partenerii sociali, nu voi putea s-o fac publică”, a explicat ministrul, adăugând că, în momentul în care va fi finalizată legea, aceasta va include şi un mecanism predictibil de calcul al pensiilor.

 Peste 11.000 de pensionari sălăjeni trăiesc la limita supraviețuirii

Casa Județeană de Pensii Sălaj ne-a comunicat, la sfârșitul săptămânii trecute, situația la zi privind numărul și categoriile de pensionari din județ. Astfel, în evidențele instituției se află 64.423 pensionari, din care 54.105 sunt din sectorul de stat, 4.647 sunt pensionari din sectorul agricol, 5.671 sunt beneficiari de pensii acordate în baza unor legi speciale și beneficiari de indemnizații acordate în baza unor legi speciale (revoluționari, refugiați, deportați, detașamente de muncă, soț supraviețuitor etc.) – în cadrul acestora sunt 68 beneficiari de pensii speciale (magistrați – 32, personal auxiliar de specialitate al instanțelor și parchetelor – 24, auditori publici ai Curții de Conturi – 12). Cea mai mică pensie este de 1 leu, dar având în vedere Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind institutirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, persoanele în cauză beneficiază de indemnizația socială pentru pensionari de 800 lei. În evidențele instituției figurează un număr de 11.170 beneficiari cu pensie minimă (800 lei). La polul opus al veniturilor din pensii, cea mai mare pensie din Sălaj este de aproximativ 24.000 de lei (5.000 de euro) această sumă fiind primită lunar de un fost magistrat. La nivel național, 900.000 de pensionari din România primesc lunar o pensie de 800 de lei, potrivit declarației ministrului Muncii. Cea mai mare sumă primită lunar de un pensionar din România este de 78.634 de lei (16.400 de euro), din care 5.205 lei din contributivitate (pensia cuvenită pe criteriul contributivității) și 73.429 de lei din “criterii favorizante obținute din mai multe legi”, după cum a spus ministrul Muncii. Această pensie aparține tot unui fost magistrat.

 

 

Alte articole

5 Thoughts to “Peste 11.000 de pensionari sălăjeni trăiesc la limita supraviețuirii”

 1. LAW

  Ce facem cu tiganii care n-au muncit o ora in viata lor, au restante la amenzi, impozite,au trait din pomenile politicienilor care le-au cumparat voturile.Populatia este de acord sa sustina cu pensii asemenea specimene?

  1. Maria

   Vor lua pensii speciale de minim 800 lei…….. ca mai putin nu se va putea da.

 2. Anonim

  tot o dam ca au pensii mici :cit au contribuit la pensiii sau cit au muncit?nu sint deACORD CU PENSIILE SPECIALE DAR UN FOST INGINER NU POATE AVEA PENSIA UNUI NECALIFICAT CARE PE DEASUPRA A MUNCIT PE SALAR MINIM RESTUL LA NEGRU

 3. Anonim

  Corect,asteptam sa aud m…ie pnl….dar totusi is deacord ….pai eu personal cunosc oameni in constructii care acceptă munca la negru chiar o spun cu asa mandrie…”ma doare-n in p…” de pensie si de somaj….si de sanatate”dar au salar de cel putin 3000 ron in mana,sau cazuri gen ovi prod..salariatii acceptă acel minim pe hartie si restu in plic si angajati la jumate norma…,ca doar ce e in mana nu r minciună…dar ajungi batran si spui ca „prost am.fost”…lasam politica..nu are legatura….acuma chiar daca nu ai lucrat aproape deloc primesti 800 ron..problema e la aia care au lucrat zii de zii 40 de ani chair daca pt.minim…dar au platit cotizatiile…acolo diferenta ar trebuii schimbata..

 4. Maria

  Cei cu 800 lei pensie e un fel de pensie speciala……. pentru ca nu e pe contributivitate!!!
  Multi pensionari nu ajung sa aiba la vechime completa cei 800 de lei, pentru care a lucrat zi de zi multi ani….Cei cu pensia de 800 lei nu au lucrat pentru aceasta pensie speciala.

Leave a Comment