Persoanele vârstnice, exceptate de la obligativitatea certificatului verde pentru intrarea la Casa de Pensii

Acces liber în mall-uri şi în unităţile de cazare turistică pentru cei trecuţi prin boală • Raed Arafat: „Pe zborurile interne nu e prevăzut certificatul verde; noi le vedem ca transport în comun şi se aplică aceleaşi reguli ca în autobuz”

Accesul în malluri şi hoteluri va fi permis doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, se arată în hotărârea adoptată ieri de guvernul Cîţu, prin care a fost modificat actul emis joia trecută ce a introdus generalizarea folosirii certificatului verde digital Covid şi noi restricţii pentru persoanele nevaccinate.

Conform prevederilor hotărârii de guvern trimisă ieri spre publicare la Monitorul Oficial, activitatea cu publicul în centrele şi parcurile comerciale este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului Sars-Cov-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul Sars-Co-2. Măsura nu se aplică persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin dacă sunt stabilite culoare dedicate şi controlate de intrare, deplasare şi ieşire în/din centrele şi parcurile comerciale.

„Activitatea cu publicul a operatorilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Măsura nu se aplică unităţilor farmaceutice dispuse în afara centrelor şi parcurilor comerciale, precum şi benzinăriilor”, se arată în actul normativ citat.

În cazul serviciilor publice comunitare care funcţionează în centrele şi parcurile comerciale, Guvernul a stabilit că accesul este permis şi persoanelor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul Sars-Cov-2 nu mai vechi de 48 de ore şi care fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic.

„Se va putea intra la un centru de vaccinare din mall-uri dacă au servicii publice administrative, precum paşapoartele. Acolo se poate intra cu test valabil şi cu dovada programării la paşapoarte sau la serviciile comunitare. În toate magazinele nealimentare, şi din afara centrelor comerciale, se intră cu certificat verde. (…) În privinţa accesului în instituţiile publice şi private, s-au prevăzut unele execepţii: pensionarii care trebuie să ridice pensia, cei care merg pentru prestaţii sociale, alocaţii pentru copii nu au nevoie de acest certificat”, a declarat, la finalul şedinţei de guvern de ieri, secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

El a menţionat că nu este necesar certificatul verde pe cursele aeriene interne, zborurile interne sunt considerate drept transport în comun şi, în consecinţă, este obligatorie doar purtarea măştii de protecţie.

De asemenea, activitatea de cazare în hoteluri şi pensiuni va fi permisă doar pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală.

Hotărârea de Guvern stabileşte că „activitatea de cazare în structurile de primire turistică, definite potrivit art. 2 lit. d) din Ordonanţa Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, cu modificările şi completările ulterioare, este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului Sars-Cov-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul Sars-Cov-2”.

Prin actul normativ adoptat ieri, Executivul a mai stabilit că şcolile private au posibilitatea să desfăşoare cursuri online în următoarele două săptămâni, deşi şcolile de stat au intrat în vacanţă forţată în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

One Thought to “Persoanele vârstnice, exceptate de la obligativitatea certificatului verde pentru intrarea la Casa de Pensii”

  1. Anonim

    Libăralii sunt depășiți, o hotărâre nu apucă să intre în vigoare că, e modificată. La gunoi !

Leave a Comment

error: Conținut protejat!