Pensionarii “speciali” sălăjeni ar putea pierde sume uriașe din venitul lunar

Legea privind eliminarea pensiilor speciale, aflată pe ordinea de zi a şedinţei Camerei Deputaţilor de miercuri, 18 decembrie, a fost amânată pe fondul nemulţumirilor exprimate de magistraţi şi al protestelor grefierilor conform ultimelor informații venite din Parlament. Inedit este faptul că parlamentarii vor veni din vacanță abia în februarie, astfel că această decizie se amână pentru o perioadă considerabilă. Comisia de muncă a adoptat, marţea trecută, în unanimitate, propunerea de eliminare a tuturor pensiilor speciale, cu excepţia celor ale militarilor şi poliţiştilor, însă raportul nu a fost transmis plenului. Votul din plen programat miercuri în Cameră, care este forul decizional în acest caz, a provocat reacţii din partea Consiliului Suprem al Magistraturii, a conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar şi din partea personalului auxiliar din Justiţie. Miercurea trecută, grefierii au ieşti în faţa instanţelor şi parchetelor, blocând activitatea instanțelor.

 Venit mediu lunar: 17.000 de lei. Ce pensii ar putea fi eliminate

”Anomaliile generate de existenţa pensiilor de serviciu sunt de ordin social şi financiar şi influenţează negativ societatea românească. Astfel, în rândul majorităţii populaţiei există un sentiment de dezaprobare nemulţumire şi frustrare faţă de acest sistem de pensii de serviciu (…). Un alt aspect negativ ce generează frustrare este şi cuantumul acestor pensii de serviciu. În timp ce peste 5 milioane de pensionari a căror pensie a fost calculată pe baza de contributivitate au un venit lunar mediul de aproximativ 1.100 lei, pensia medie în rândul personalului ce beneficiază de pensie de serviciu este de peste 17.000 de lei pensia medie pentru procurori şi judecători, peste 10.000 de lei, pensia medie în rândul personalului aeronautic civil navigant, peste 5.000 de lei, pensia medie în rândul diplomaţilor şi personalului consular”, arată iniţiatorii proiectului de lege în expunerea de motive. La solicitarea Magazin Sălăjean, reprezentanții Casei Județene de Pensii Sălaj au prezentat situația actuală a pensiilor speciale din Sălaj. “Având în vedere solicitarea transmisă, redăm mai jos situația beneficiarilor de pensii acordate în baza unor acte normative cu caracter special (nu fac obiectul stabilirii pensiei potrivit cadrului legal general al pensiilor din sistemul public, reglementat în prezent prin Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare), situație aflată în evidența Casei Județene de Pensii Sălaj. Totodată, menționăm faptul că nu toate categoriile la care faceți referire sunt gestionate de către sistemul public de pensii, amintind aici beneficiarii de indemnizație de parlamentar, pensionarii MApN, MAI, SRI. În prezent, în evidențele Casei Județene de Pensii Sălaj se află un număr de 68 beneficiari de pensii speciale, dintre care: 32 de foști magistrați, 24 de persoane – personal auxiliar de specialitate al Instanțelor și Parchetelor și 12 auditori publici ai Curții de Conturi.” Alături de pensionarii cu pensii speciale plătite prin Casa de Pensii Sălaj, și-ar putea pierde pensiile speciale și senatorii și deputații de Sălaj. Cea mai mare pensie specială din județul Sălaj aparține unui fost procuror și este în cuantum de aproape 24.000 de lei, echivalentul a peste 5.100 de euro. Cea mai mare pensie specială din țară este a unui magistrat – 41.000 de lei lunar, (aproximativ 8.800 de euro). Calculând după contribuția pe care magistratul a avut-o de-a lungul timpului lucrat, pensia cuvenită ar fi fost de 3.100 de lei (aproximativ 660 de euro).

 

Alte articole

2 Thoughts to “Pensionarii “speciali” sălăjeni ar putea pierde sume uriașe din venitul lunar”

  1. Singura solutie, inc-o revolutie !

    Legea a fost amanata deoarece politicianul roman este o carpa de sters cismele generalilor care conduc din umbra. Seful camerei, ciolacu, pregatit pt presedintia psd, este absolvent de scoala sri, asta nu o sa taie niciodata pensiile speciale ale generalilor sri. La fel, nici liberalii nu se inghesuie la taiat pensii speciale. Acestea vor fi taiate doar cand vor iesi oamenii in strada !

  2. Anonim

    Du-te dracului cu castigurile tale online! Lepră!

Leave a Comment