Pensionarii ar putea fi obligați să dețină un card bancar

Ministrul Finanțelor Publice caută tot felul de soluţii pentru a atrage sau a economisi fonduri, având în vedere faptul că banii de la buget sunt tot mai puțini. Una dintre măsurile luate de Eugen Teodorovici este să renunţe la contractul cu Poşta Română, astfel încât banii de pensii să nu mai fie aduși de factorii poștali, ci să fie viraţi direct pe card, prin intermediul unui cont bancar atașat. În acest fel, statul obligă toți pensionarii să utilizeze, chiar dacă nu-și doresc asta, produsele bancare – mai precis un card bancar și un cont aferent acestuia. Problema cea mai mare este aceea că foarte mulți pensionari, în special cei cu vârste înaintate, nu știu să folosească un card iar procedura utilizării lui, deși multora dintre noi ne pare simplă, pentru ei este un adevărat coșmar.

Cu siguranță această măsură va fi una total neinspirată, ce va cauza chiar pagube în portofelul vârstnicilor, mulți dintre ei neavând pe nimeni sau nefiind în stare, din cauza problemelor de sănătate, să se deplaseze la un bancomat, asta în cazul în care există așa ceva în localitatea în care trăiesc. Această decizie va afecta aproximativ trei milioane de pensionari. Eugen Teodorovici a declarat că cei 600 de milioane lei, care sunt cheltuiţi anual pentru expedierea pensiilor prin Poşta Română, pot fi distribuiţi administraţiilor locale pentru investiţii. Din cei 4,7 milioane de pensionari înregistraţi la Casa Naţională de Pensii, peste 1,7 milioane îşi încaseză în prezent pensiile cu cardul. Teodorovici încearcă să cosmetizeze această măsură și să prezinte și câteva avantaje ce vor veni odată cu implementarea ei. El spune că vor fi oferite bonusuri pensionarilor care aleg să îşi treacă pensia pe card, pentru a-i încuraja să aleagă această variantă. În plus, pensionarilor li se va garanta că retragerile de pe card nu vor fi însoţite de comisioane. În Sălaj sunt, în acest moment 67.555 de pensionari, dintre care 5.843  pensionari din sectorul agricol și 7.000 beneficiari de indemnizații acordate în baza unor legi speciale. Mulți pensionari își primesc drepturile bănești lunare prin serviciile contractate de autorități cu Poșta Română.

Alte articole

2 Thoughts to “Pensionarii ar putea fi obligați să dețină un card bancar”

  1. Rozi

    Orlando, sa faca ATM-uri in fiecare catun si numai duoa acea sa oblige pensionarii sa aiba card bancar…… Nu pe invers.

  2. Roza

    Si ajutorul social se da pe card……. e cazul sa fie dat si pensiile.Sa fie si comerciantii obligati sa aiba POS, si bancile sa instaleze ATM peste tot, in ultimul catun.

Leave a Comment