Pensii majorate pentru aproximativ 21.000 de sălăjeni

Pensii majorate pentru aproximativ 21.000 de sălăjeni

Peste 21.000 de pensionari sălăjeni vor primi, începând cu această lună, pensii mai mari în medie cu peste 85 de lei. Creşterea pensiei se datorează aplicării articolului 169 al noii legi a pensiilor care precizează că pensionarii care au lucrat în grupele I şi II de muncă beneficiază de o creştere a punctajelor anuale realizate, cu 50 la sută – pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, şi cu 25 la sută – pentru perioadele în care au lucrat în grupa a II-a de muncă.

Directorul adjunct al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj, Florian But, ne-a declarat că aproximativ 18.000 de pensionari au deja pensiile recalculate. La nivelul judeţului Sălaj vor fi majorate un număr de 21.230 de pensii, în conformitate cu aplicarea prevederilor art.169 din Legea 236/2010. Dintre acestea, 18.072 au fost majorate printr-o procedură automată efectuată centralizat de către Casa Naţională de Pensii Publice şi evidenţiată în cupoanele de pensii din februarie 2011. Aceste persoane vor primi majorarea retroactiv de la începutul acestui an. Un număr de 3.158 de dosare vor fi procesate la nivelul CJP Sălaj, din cauză că acestea se află în proces de recalculare pe alte speţe, cum ar fi adăugare de sporuri, valorificarea de documente etc. Tot la nivelul instituţiei se vor emite decizii de revizuire a punctajului, cu acordarea drepturilor băneşti, retroactiv, de la data de 1 ianuarie a anului în curs, a declarat Florian But.

Această recalculare constă în acordarea unei sume reprezentând diferenţa dintre creşterea punctajului mediu anual rezultată şi cea acordată în prima etapă, potrivit OUG nr.100/2008. În fapt, pensionarii care au lucrat în grupa I şi II de muncă vor primi circa de două ori valorea rezultată, în anii anteriori, în funcţie de Ordonanţa 100/2008, care prevedea o majorare a pensiilor din fostele grupe I şi II de muncă. Această ordonanţă nu cuprindea decât categoria persoanelor pensionate anterior datei de 1 aprile 2001. Actuala lege majorează toate pensiile acordate celor care au lucrat în condiţii grele de muncă, a precizat directorul adjunct al CJP Sălaj. El a ţinut să precizeze că niciunul dintre pensionarii care vor primi pensii mai mari nu trebuie să vină la sediul casei de pensii, recalcularea punctajelor fiind deja făcută prin identificarea beneficiarilor în baza de date a CJP Sălaj.

Leave a Comment