Pe drumurile din Sălaj circulă sute de „bombe” pe roți

Sălajul este cunoscut pentru numărul mare de mașini la mâna a doua importate. Multe sunt distribuite în țară, în alte județe. Numai că multe dintre aceste mașini, cândva adevărate limuzine, sunt acum într-o stare deplorabilă. Din păcate, unele sunt un adevărat pericol pentru siguranța traficului.

În Sălaj au fost verificate anul trecut aproape 2.500 de mașini. Vestea proastă este că la 30 la sută dintre acestea au fost descoperite neconformități privind documentele, iar mai bine de 10 la sută prezentau prezentau pericol iminent de accident din cauza defecțiunilor. În anul 2022, Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, peste 76.000 de vehicule la nivelul întregii țări. În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 45 la sută dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore sau chiar periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme. Cele mai multe neconformități au fost constatate la: instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,62 la sută); emisiile poluante (22,65 la sută); punți, jante, anvelope și suspensie (13,86 la sută); vizibilitate (12,6 la sută) șasiu și elemente atașate șasiului (11,85 la sută). Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,71 la sută dintre vehiculele controlate şi în 1,75 la sută din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcie. În urma verificărilor s-au identificat deficiențe din sfera poluării la aproximativ 6.000 de vehicule (7,86 la sută) dintre cele controlate. Inspectorii RAR au depistat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. Astfel, inspectorii RAR au considerat că 5.262 de vehicule prezentau pericol iminent de accident. Aproximativ 3 la sută dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de dovada efectuării inspecției tehnice periodice – ITP fals, expirat sau anulat. În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, pe parcursul anului 2022, au fost aplicate 25.690 de sancțiuni, au fost retrase 21.854 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 264 de vehicule și 408 ITP-uri au fost anulate. În județul Sălaj au fost verificate, în perioada menționată, 2.490 de vehicule. Dintre acestea, 30,64 la sută prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 251 (10 la sută) prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 8,60 la sută din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării și 2,53 la sută aveau ITP fals, expirat sau anulat. În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, în această regiune au fost aplicate 537 de amenzi contravenționale și au fost retrase 483 de certificate de înmatriculare. În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară. RAR atrage atenția că rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

Fotografie cu caracter ilustrativ

5 Thoughts to “Pe drumurile din Sălaj circulă sute de „bombe” pe roți”

 1. […] Sălajul este cunoscut pentru numărul mare de mașini la mâna a doua importate. Multe sunt distribuite în țară, în alte județe. Numai că multe dintre aceste mașini, cândva adevărate limuzine, sunt acum într-o stare deplorabilă. Din păcate, unele sunt un adevărat pericol pentru siguranța traficului. În Sălaj au fost verificate anul trecut aproape 2.500 de mașini. Vestea proastă este că la 30 la sută dintre acestea au fost descoperite neconformități privind documentele, iar mai bine de 10 la sută prezentau prezentau pericol iminent de accident din cauza defecțiunilor. În anul… Citeste mai mult […]

 2. Iuliu

  Daaaa! Avem mașini la mâna a doua și a treia ptr ca suntem săraci! Nu de alta!!! Nu știu de ce surprinde acest lucru ca avem astfel de mașini!

 3. Jony

  Intrebatii si pe cei de la statiile ITP care si-au pus semnatura si stampila la ca e apta ptr circulatie asa de curiozitate mai faceti D-
  -lor politisti o inspectie la iesirea din statia ITP si o sa aveti surprize

 4. Anonim

  DAR CALITATEA DRUMURILOR NU 0 VEDETI

 5. Anonim

  Adevarul esta ca sunt cauze mai multe care duc la aceasta situatie.Imi place sa stiu ca a mea masina este ok tot timpul.La urma urmei este o bomba pe roti daca nu o mai poti controla.Insa ma exaspereaza caltatea pieselor de schimb.Scumpe,”originale” si proaste.Asta oare n-o vede nimeni? Coroborat,vorba unuia de mai sus cu starea drumurilor,ajungem la titlu !

Leave a Comment